- Penger ut vinduet

Tenk deg om før du bestiller.

Du trenger ikke betale ekstra for avbestillingsbeskyttelse eller -forsikring, om du har reiseforsikring eller betaler med kredittkort. Foto: Colourbox
Du trenger ikke betale ekstra for avbestillingsbeskyttelse eller -forsikring, om du har reiseforsikring eller betaler med kredittkort. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos de fleste reisearrangører får du tilbud om å kjøpe avbestillingsforsikring når du bestiller en reise - også kalt avbestillingsbeskyttelse. Denne skal altså gjøre det mulig for deg å avbestille reisen dersom noe skulle inntreffe slik at du ikke kan reise som planlagt.

Vi har sjekket prisene på avbestillingsbeskyttelser hos sju reisearrangører i Norge, fra fly- til charter- og fergeselskaper. Blant de vi har sjekket, er prisen på en slik avbestillingsbeskyttelse fra 50 til 195 kroner.

Men trenger du en slik forsikring?

Les også: Den aller viktigste forsikringen

Her er prisene

Vi har sjekket prisene på avbestillingsforsikringen som selges til stykkpris hos Norwegian, SAS, Star Tour, Ving Reiser, Apollo, DFDS Seaways og Color Line - og prisene spriker. Fergerederiene ligger på topp med den billigste avbestillingsforsikringen til 50 kroner per voksen, mens charterselskapene har de dyreste forsikringene; 170,180 og 195 kroner koster en avbestillingsbeskyttelse per voksen hos hhv. Star Tour, Apollo og Ving Reiser.

Ser vi på prisen for hele familien, er det fremdeles rederiene som er rimeligst, mens Norwegian blander seg inn i pristoppen sammen med charterselskapene. Men vær oppmerksom på at det er ganske store prisforskjeller på avbestillingsforsikringen for familien: Ving Reiser tar 580 kroner for en avbestillingsbeskyttelse for familien på fire, mens den samme familien slipper unna med 450 kroner hos Star Tour.

Det er viktig å merke seg at det også er forskjeller i vilkårene hos de ulike forsikringene. Mens noen av avbestillingsbeskyttelsene som vi har sett på i denne omgang, kun gjelder ved sykdom, er andre mer omfattende i forhold til hva som tillates som årsak til avbestillingen.

Her kan du se hva avbestillingsbeskyttelsen koster:

Avbestillingsforsikring/-beskyttelse (Familieprisen er for to voksne og to barn. )
ReiseselskapPris voksenPris barn Pris familie
Norwegian utenlandsruter120120480
Norwegian innenlandsruter6060240
SAS innenlands/utenlands9595380
Star Tour17085450
Ving Reiser19595580
Apollo18090540
DFDS Seaways5050200
Color Line (Oslo-Kiel)7575300
Color Line (øvrige ruter)5050200
Prisene er innhentet fra reisearrangørenes nettsider. Vi tar forbehold om feil og endringer.


Nedadgående trend

- Vi selger noe avbestillingsforsikring, men ikke så mye som før, det er en nedadgående trend, forteller informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Han sier dette har flere årsaker:

- De fleste som betaler med kredittkort har en avbestillingsforsikring som et element i vilkårene der, så behovet for å betale for en tilleggsforsikring er falt bort. Det skyldes også muligheten for å overdra billetten til andre, samt mulighetenfor å betale et endringsgebyr og dermed få flyttet billetten til en annen avgang - noe som har løst problemet for mange i forhold til tidligere, fortsetter informasjonssjef Johansen.

SAS har ikke tall på hvor mange prosent som fremdeles kjøper en avbestillingsbeskyttelse, men det dreier seg om noen hundre daglig, ifølge informasjonssjefen.

Ifølge ny bransjelov av 1. januar 2009, ble det også forbudt å automatisk legge til tilleggstjenester som avbestillingsforsikring o.l., ved nettbestilling av reiser.

Les også: Tryggere å bestille nettreiser

Hva gjør du?

Hvor har du din avbestillingsbeskyttelse? (Avsluttet)
Helårs reiseforsikring(59%)
Kredittkort(34%)
Reiser uten forsikring(4%)
Kjøper avbestillingsforsikring med billetten hver gang(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Penger ut vinduet

- Er det nødvendig å kjøpe en slik ekstra avbestillingsforsikring, dersom man har en vanlig helårs reiseforsikring?

- Nei, ikke med mindre man har lyst til å gi disse en så god forretning som mulig, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i TrygVesta. Dersom man har forsikring hos oss, er denne forsikringen både dyr og unødvendig. For de som har helårs reiseforsikring gjennom oss, er dette rett og slet penger ut vinduet, fortsetter Stigum Olsen i Tryg Vesta.

- Men ingen må reise til utlandet uten å være forsikret, oppfordrer Stigum Olsen. Dersom man ikke har en personlig helårs reiseforsikring, må man ta en tidsbegrenset forsikring, synes pressetalsmannen.

Ifølge skadeanalyse fra TrygVesta, er det rekordstor økning i utbetalinger knyttet til avbestillinger av ferieriser: De siste to årene har det vært en økning på 73 prosent. Selskapets egen analyse viser at de fleste avbestillinger av reiser skjer i september, tett fulgt av juni, juli og oktober. Disse fire månedene står til sammen for 41 prosent av erstatningsutbetalingene. August skiller seg ut med bare syv prosent av avbestillingene.

Beskyttelse - ikke forsikring

Reisearrangørene har ikke lov til å selge forsikring, derfor er det mange som selger det de kaller en "avbestillingsbeskyttelse" i stedet. Der reisearrangøren gir deg tilbud om en avbestillingsforsikring, vil det være opplyst om hvilket forsikringsselskap som står for forsikringen, i vilkårene.

- Selskapene kan legge inn noe ekstra i en slik avbestillingsbeskyttelse, men normalt sett inneholder de det samme som en avbestillingsforsikring. Det kan uansett være lurt å spørre om dette, oppfordrer Ottar Sefland, salgs- og markedsdirektør for Europeiske forsikring.

De fleste reiseforsikringene som selges på det norske markedet i dag, har avbestillingsforsikring inkludert.

- Så hvis de ikke har puttet inn noe ekstra godis, er det nok med reiseforsikringen. Hvis ikke reisen er spesielt dyr, da kan det være lurt med en ekstra beskyttelse, sier Sefland til DinSide.

Helårs eller stykkpris?

Vi har tidligere i vår sjekket prisene på helårs reiseforsikring. Der fant vi at den billigste reiseforsikringen koster 1158 kroner for hele familien - men denne avkrever deg for en egenandel på 500 kroner ved benyttelse av avbestillingsdelen av forsikringen. Den billigste reiseforsikringen med avbestillingsbeskyttelse inkludert, som også er uten egenandelsbetaling, koster 1284 kroner for hele familien (Storebrand). For én person koster den 948 kroner.

Les også: Pristest reiseforsikring: Spar 36 prosent på forsikringen

Dette betyr at familien kommer billigere ut med en helårs reiseforsikring enn om de skulle kjøpe avbestillingsforsikringer separat for en charterreise og et par flyreiser (for hele familien) i året.

Kredittkort

Husk at dersom du betaler reisen med kredittkort, er det som oftest en reise- og avbestillingsforsikring som følger med denne. I vilkårene for DnB MasterCard er for eksempel reise- og avlysningsforsikring for kortinnehaveren og inntil 3 medreisende inkludert, når reisen er betalt med kortet. Med Nordea Privat MasterCard er reise- og avbestillingsforsikring inkludert når du betaler minst halve reisen med kredittkortet, og med Nordea Visa Gold er også reise- og avbestillingsforsikring inkludert for kortinnehaver og inntil tre medreisende (når minst halve reisen er betalt med kortet).

Sjekk derfor hvilken dekning du har i form av kredittkortforsikringer og andre forsikringer, før du betaler for en ekstra avbestillingsforsikring.

Her er de billigste kredittkortene