Penger ut av vinduet

Visste du at du kan få flere tusen kroner i bot for å drikke en pils i parken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi hater dem som pesten: Bøtene.

Komplett unødvendige hendelser betyr at du må kaste bort penger som ellers kunne vært brukt på restaurantbesøk, sydenferie eller nye klær.

Penger ut av vinduet

For hva skjer egentlig dersom du hiver av deg klærne på offentlig sted, fyrer en nyttårsrakett av i mai måned eller tar deg en pils i parken? Du kan få bot for det meste.

Betaling for synd

Begrepet bot er faktisk en upresis definisjon - til tross for at bokmålsordboken definerer en bot som en straff i form av en pengesum som må betales for mindre lovbrudd. Eller som soning av en synd.

For myndighetene har hele tre ulike definisjoner på det vi i dagligdags tale kaller en "bot":

Gebyr får du for en liten overtredelse. Et gebyr kan skrives ut av politiet, trafikketaten, veikontorene og tollmyndighetene. Får du et gebyr, vil dette ikke bli registrert i bøteregistret.

Forenklet forelegg er noe du får hvis overtredelsen er for grov til at myndighetene bare ilegger deg et gebyr. Men du slipper fremdeles å få navnet ditt i bøteregistret. Bare politiet og tollvesenet kan utskrive et forenklet forelegg.

Forelegg får du for de større overtredelsene. Bare påtalemyndigheten kan gi deg et forelegg, og du må også regne med å havne i bøteregisteret.

Blir du ilagt et gebyr eller et forenklet forelegg, er botens størrelse fastlagt på forhånd. Men får du forelegg, er det opp til politimyndighetenes jurister å bestemme botens størrelse.

Får du et forelegg, kan botens størrelse derfor være svært avhengig av i hvilken politikrets du har begått synden.

Fengsel eller bot?

De fleste som begår en mindre overtredelse av loven, vil nok velge å betale boten. Men det er faktisk mulig å velge en fengselsstraff i stedet.

Eksempelvis koster det 4.000 kroner å kjøre 35 kilometer i timen for fort i 70-sonen. Men du kan også velge å sette deg bak lås og slå i femten dager. For de fleste med en viss inntekt er nok valget lett.

Kjører du bil og har glemt å slå på lysene, kan du også bli utsatt for valgets kvaler: 800 kroner i bot eller én dag i buret.

Glemt førerbevis

Hvis du blir stoppet av politiet, og har glemt førerkortet, vil du bli ilagt et gebyr på 500 kroner.

Klassisk er historien om den danske mannen som på en kort kjøretur hadde glemt lommeboken med førerkortet. Den kvinnelige politibetjenten ba forgjeves om å få se sertifikatet. Bilisten var naturligvis lei seg for at han ikke hadde det med, men spurte i stedet om hun ville se et bilde av de søte barnebarna hans. Politibetjenten ble sjarmert av tilbudet, og bilisten slapp å betale.

Om dette trikset hadde fungert i det mindre liberale Norge, er uvisst.

Klikker du på lenken øverst til høyre, kan du se en rekke eksempler på hvilke overtredelser som vil føre til at du blir ilagt ett gebyr.

Ser rødt

En lang rekke trafikkforseelser og tollovertredelser vil gi deg et forenklet forelegg.

Sykler du over veien for rødt lys, eller tar du med fem liter sprit for mye over grensen, vil henholdsvis politiet og tollmyndighetene gi deg en bot.

På lenken ovenfor kan du se hvor mye du må betale for ulike typer overtredelser.

Drikke og tisse i parken

Ett forelegg gis for en litt større overtredelse. Karakteristisk for et forelegg er også at størrelsen på boten ikke er fastlagt på forhånd.

- Det er viktig å understreke at størrelsen på forelegget kan variere fra politidistrikt til politidistrikt. Og hvor mye som gis i bot, er også alltid underlagt en skjønnsmessig vurdering av polititjenestemannen og juristen som behandler saken, sier politiadvokat i Vestfold Politidistrikt, Jan Helge Palm.

På den tredje lenken ovenfor kan du lese mer om hva som ikke er lov - og hva det koster dersom du gjør det likevel.