VANSKELIG Å TILFREDSTILLE: Fordelen med å tjene mindre er at det blir lettere å kjøpe julegave til damen, viser ny undersøkelse. Foto: Colourbox
VANSKELIG Å TILFREDSTILLE: Fordelen med å tjene mindre er at det blir lettere å kjøpe julegave til damen, viser ny undersøkelse. Foto: ColourboxVis mer

Penger løser ikke dette problemet

Jo rikere du er, jo vanskelige er det å kjøpe julegave til madammen.

Hvor mye penger bruker du på kjæresten din i julegave? (Avsluttet)
Mellom 1.000 og 2.000 kroner(33%) 1018
Under 1000 kroner(17%) 513
Mellom 2.000 og 3.000 kroner(14%) 439
Over 5.000 kroner(14%) 434
Under 500 kroner(13%) 386
Mellom 3.000 og 4.000 kroner(9%) 261
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du skulle tro at jo mer penger du har, jo større sjanser har du for å finne en bra julegave. Men slik er det altså ikke. Det gjør faktisk alt mye vanskeligere.

Det viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Ikea.

Og hvem er egentlig "problemet"? Her svarer 52 prosent av mennene "kjæreste/ektefelle".

Lett lommebok? Slik sparer du penger i jula

Rikingene sliter

Ironisk nok synes 72 prosent av mennene som tjener mellom 801.000 og 900.000 det er mye vanskeligere å finne gave til sin utkårede enn menn som tjener under 100.000 kroner i året. Her svarer nemlig bare 31 prosent at de synes det er vanskelig.

– Kanskje fører mer penger til høyere forventinger, enten det kommer fra partneren eller bare er press vi legger på oss selv. Uansett tyder dette på at vi kan forvente en del lønnsledende menn med høy puls i julestria. Vårt tips til dem er å løsne på slipset, lage en liste over hvem du skal kjøpe til og hva som kan være en passende gave, sier Frode Skage Ullebust i Ikea Norge, i en pressemelding.

Høye renter på julehandelen: Tenk deg om før du bruker kredittkort

Bryr seg lite om svigermor

Personen som er "lettest" å handle julegave til, er faktisk svigermor. Verken kvinner og menn synes dette er en vanskelig oppgave. Likevel svarer ingen at de er noe særlig opptatt av om denne gaven klaffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare kjæresten/konemor som får dyregaver. I år vil foreldre nemlig bruke mer penger på julegave til barna enn hva de gjorde i fjor.


Gjennomsnittsummen i år ligger på 1.475 kroner, som er 115 kroner mer enn i fjor, viser en fersk undersøkelse som Synnovate har utført for DnB NOR.

Det er ikke vits å gi barna kjempedyre ting, skal vi tro Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR.

– Ikke gi over evne, særlig til barna og generelt sett. Barna har ikke fokus på hva ting koster, kjøp heller noe som de har bruk for og som er nyttig. Det er ikke beløpet, men oppmerksomheten som bør bety noe, har Sodefjed Jørgensen tidligere uttalt til DinSide.

Blir du flådd av din egen bank? Kredittkortgjeld koster deg 5.000 i året

Kjøper i siste liten

Dersom alt går som normalt, vil lillejulaften kanskje bli like travel som i 2009.


23. desember i fjor var nemlig den aller travleste dagen for Visa Europe i 2009. Da ble Visa-kortene trukket hele 35,6 millioner ganger.

Men det er heldigvis ikke alle som venter til 23. desember med å handle. Helgen 10. til 12. desember ble det satt ny rekord i kortbruk. Totalt ble det gjennomført 12.4 millioner kortkjøp med en omsetning på 5.4 milliarder kroner, ifølge NTB.

Det antas at bruken av betalingskort bare vil fortsette å øke fremover.

– Fredag 10. desember ble den mest hektiske dagen hittil i år med 5,2 millioner kortkjøp, men også lørdag 11. desember var en kraftig handelsdag med rett over 5 millioner kortkjøp, sier informasjonssjef i Nets Sigbjørn Larsen, til nyhetsbyrået.

DinSide har tidligere skrevet at 3 av 4 nordmenn vil bruke like mye på julegaver i år som i fjor.

Gjennomsnittlig svarer nordmenn at de skal bruke cirka 7.000 kroner på julegaven, mens de eldste (over 60) svarer at de vi kjøpe julegaver for cirka 8.700 kroner.

Ikke vær naiv i januar: Se opp for luresalg!