Penger gjør deg lykkelig

Det er bevist: Lottopengene gjør deg gladere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks svar på Norsk Tipping, Danske Spil, har spurt 539 lottomillionærer om hvordan pengene har endret deres liv, melder Berlingske Tidende.

Kort fortalt er konklusjonen slik: Når jubelen har lagt seg, fortsetter de som før, bare gladere.

Slik takler du lottomillionene

Takler det

Intervjuer med 539 heldige vinnere punkterer myten om at folk ikke takler den plutselige rikdommen, for det gjør de. De fleste rydder i økonomien, kjøper nytt hus, sparer penger i aksje- eller pensjonsfond, og hjelper familien.

Ifølge den danske undersøkelsen skal lottovinnere være glade. Bildeillustrasjon: Per Ervland.
Ifølge den danske undersøkelsen skal lottovinnere være glade. Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Cirka en tredjedel bruker imidlertid straks en del av gevinsten på en ferie, bil, motorsykkel, båt, campingvogn eller sykkel. Noe det vel heller ikke er noe galt med?

DinSides lottokalkulator

Positiv påvirkning

Bare tre prosent av vinnernes liv er blitt negativt påvirket av gevinsten. Dette påvirkes av beløpet de vant. Hvor positiv effekten av gevinsten har vært, er direkte proporsjonalt med gevinstens størrelse.

Samtlige som vant over åtte millioner kroner, sier at livet er påvirket i positiv eller meget positiv retning. De fremhever spesielt at gevinsten har gitt dem frihet, trygghet, sikkerhet og økonomisk uavhengighet, som har gjort at de ikke trenger å bekymre seg om penger.

Thomas Rørsig, informasjonssjef i Danske Spil, sier blant annet følgende til Berlingske Tidende:

- Dette punkterer livsstilsundersøkelser som har hevdet at man ikke blir lykkeligere av penger. Våre undersøkelser viser, at nesten alle har fått et bedre liv etter gevinsten.

- Undersøkelsen viser også at de fleste er så glad i jobben sin, at de fortsetter med det. Selv om de vinner så mye penger, at de kan klare seg uten lønnsinntekt. Men når de plutselig har valget, blir de bevisst på at de er fornøyde med arbeidet, og har et godt liv med den, sier Thomas Rørsig til Berlingske Tidende.

Ifølge undersøkelsen valgte 22 prosent av de som vant mer enn åtte millioner å si opp jobben. 16 prosent gikk ned i redusert stilling. Syv prosent av de som vant mellom fire og åtte millioner, ble selvstendig næringsdrivende. Resten fortsatte som hittil.

Det aller beste pengespillet

Kilde: Berlingske Tidende, papirutgaven, tirsdag 4. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!