HJERNESKADET: En valp av denne typen, Staffordshire Bull Terrier, viste seg å være hjerneskadet. Dermed har kjøperen rett på pengene tilbake. Valpen på bildet er ikke den faktiske valpen i saken, men samme rase.  Foto: Craig Ralton/Offentlig eiendom
HJERNESKADET: En valp av denne typen, Staffordshire Bull Terrier, viste seg å være hjerneskadet. Dermed har kjøperen rett på pengene tilbake. Valpen på bildet er ikke den faktiske valpen i saken, men samme rase. Foto: Craig Ralton/Offentlig eiendomVis mer

Pengene tilbake for hjerneskadet hund

Valpen måtte avlives, og dermed fikk kjøperen pengene tilbake.

Når du kjøper noe, har du en lovfestet rett til å få det du har grunn til å tro at du skal få.

Det høres ut som en selvfølge, men det er et viktig prinsipp som har mange hyggelige konsekvenser for deg som kjøper. Og det gjelder ikke bare ting, per se.

Det gjelder også, for eksempel, dyr.

Har du fått ødelagt pakke i Posten? Nettbutikker må erstatte, men private selgere slipper unna!

Hjerneskadet terrier

I fjor sommer kjøpte en mann fra Kristiandsund en valp av rasen Staffordshire Bull Terrier, for 13.000 kroner.

Bare to måneder senere oppdaget han at hunden ikke var frisk. Etter tre besøk hos veterinæren ble det klart at hunden hadde en hjerneskade som dessverre tilsa at den burde avlives. Julen 2011 ble derfor hunden sendt til den evige kennel.


Mannen ville ha tilbake pengene sine fra kvinnen i Sandefjord som solgte hunden. Men hun tvilte på veterinæren, mente forsikringen burde ordne opp og nektet å gi ham noe som helst.

Saken gikk videre til Forbrukerrådet, og ble senere behandlet i Forbrukertvistutvalget (FTU). Utvalget har nå bestemt at hundeselgeren ikke bare må tilbakebetale de 13.000 kronene hunden kostet, men også erstatte 4.741 kroner for besøkene hos veterinær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ikke første gang hunder ender opp i FTU: Ville avlive "ødelagt og farlig" hund

Hadde fått uansett

I kontrakten mellom selger og kjøper stod det blant annet at selger ikke kunne garantere for hva som skjedde med hunden senere i livet. Men om hunden hadde sykdom som var medfødt, skulle dette være nok til å få pengene tilbake.

Dette er det samme kjøpsloven sier at du har rett på, uansett om selger skriver at varen "selges som den er". Du har rett på å få det du har grunn til å tro at du skal få. Hund med medfødt hjerneskade som gjorde at den måtte avlives, var ikke det kjøperen antok å få. Det foreligger derfor en "kjøpsrettslig mangel" som gjør at kjøper har rett til å heve kjøpet, og dermed få pengene tilbake. Han ville altså fått tilbake pengene sine uansett hvordan kontrakten var skrevet.

Det holder nemlig ikke å skrive "selges som den er" – selgeren har ansvar uansett

Kjøpsloven sier også at du kan ha rett på erstatning om du har hatt økonomiske tap på grunn av kjøpet, og derfor får hundekjøperen penger fra selgeren for å dekke sine veterinærbesøk.