Pengene strømmer til statskassa

Urettferdige bensinavgifter har resultert i bensinpriser på over ti kroner. Nå skjer det samme med strømprisene, men svært få legger merke til det. Vi viser deg hvordan staten flår deg på strømregninga.

Pengene strømmer til statskassa

  1. Her er valgene dine

En regnfull sommer ligger bak oss. Vannmagasinene er fylt til randen, og man skulle tro at billig strøm var sikret før en lang og kald vinter.

Slik er det ikke. Selv om tilgangen på regnvann unektelig har vært stor i sommer, blir det ikke noe billigsalg på strøm utover vinteren.

Over halvparten er avgifter

En viktig forklaring finner vi når vi ser på hvordan prisen du betaler kommer fram. Og det er ikke grådige kapitalister som er synderen. Avgifter til det offentlige, el.avgift og moms er den direkte årsaken til at du betaler såpass høye priser som du gjør nå. Bare se på dette priseksemplet som tar utgangspunkt i helt ferske tall:

Pengene strømmer til statskassa

Spotpris: 10,73 øre/kw.h
Stømselskapets
påslag: 2,00 øre/kw.h
El.Avgift 8,56 øre/kw.h
Moms 4,90 øre/kw.h
Du betaler 26,19 øre/kw.h

Staten tar altså 13,5 øre per kilowatt time i avgifter, altså over halvparten av den prisen du betaler. For et produkt du er helt avhengig av for å overleve i den moderne hverdagen, krever altså staten hele 50 prosent av det du må betale.

Om den ikke ennå er like ille som avgiftene på bensin, der 2/3 av prisen er avgifter til staten, bør nok være nok. Våre folkevalgte representanter derimot er synes ikke å være enig i dette, og har nesten hvert år valgt å justere opp el.avgiften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbered deg på dyrere strøm

Strømprisen er også svært sesongavhengig. Dette betyr at prisen er tett knyttet opp til vårt behov for strøm. Naturlig nok er denne større om vinteren, noe som igjen betyr at strømprisen vil stige de nærmeste ukene, for så å nå et maksimum i januar. Hvor høyt prisen kommer er avhengig av vårt forbruk, som ofte er en refleksjon på hvordan vinteren arter seg. Men et faktum er at vi svært ofte er på grensen til å måtte rasjonere strømmen midtvinters fordi vi nærmest sprenger kapasiteten.

- Kunden må belage seg på høyere priser, sier Vidar Kildahl fra Energiforsyningens fellesorganisasjon. Og forklarer videre at ettersom etterspørselen om vinteren er tre til fire ganger så høy som om sommeren, kan spotprisen på strøm kunne stige opp mot 30 til 40 øre per kilowatt time. Altså en sterk økning i forhold til dagens spotpris på 10.73 øre.

Du har flere alternativer

Når du kjøper strøm har du tre alternativer. Du kan gå inn i en spotprisavtale, du kan ha en fastprisavtale, og du kan ha en variabelprisavtale. Følg linken oppe til høyre for å lese mer om de ulike mulighetene du har.


Lite interesse

Hvis vi ser på utviklingen av strømprisen de siste årene kan vi se at til tross for at råvareprisen, spotprisen, har gått ned, har prisen som vi forbrukere må betale økt.
-Strøm er et lavinteresseprodukt, forklarer Harald Steinsholt fra Meganor. Så selv om det faktisk er tusenlapper å hente på å velge rett leverandører det forbausende mange som ikke gidder å ta de få minuttene det tar å bytte leverandør.
Dette forplanter seg videre også. Siden prisbevisstheten er så lav, utnytter staten dette til å øke avgiftene uten å møte store protester

Hva bør du gjøre

En gjennomsnittshusholdning kan over et år spare flere tusen kroner på å velge en strømavtale som passer dem, og som er levert av den billigste aktøren. På denne måten kan du med litt innsats redusere strømutgiftene dine kraftig. Hvis du ikke ønsker å følge prisutviklingen så nøye kan vi anbefale at du ikke nødvendigvis hopper på den første og billigste leverandøren, men også ser på statistikken over en lenger periode, gjerne tilbake et helt år der det er mulig

Andre aktuelle artikler om strøm fra DinSide
-Strømprisene stiger
-Spar penger med spotstrøm
-ENØK-ikke så veldig økonomisk