Pene menn dropper kondom

Menn som føler seg attraktive har oftere ubeskyttet sex enn andre, viser en ny forskningsrapport.

Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk studie avslører at unge menn med god selvtillit har mer ubeskyttet og tilfeldig sex enn jevnaldrende. Sexolog Gro Isachsen er overrasket, men tror det kan være flere grunner til at det skjer.

Dum og deilig?
- Jeg vil i utgangspunktet tro at gutter som er trygge i seksuelle situasjoner, er flinkere til å beskytte seg. At unge gutter som er opptatt av utseendet ikke beskytter seg, viser vel også at et godt utseende og gluphet ikke alltid henger sammen. Det kan også ha noe med at de lettere finner sine sexpartnere på utesteder. Sjekking over en bardisk eller på en fest, etter store mengder alkohol, fører ofte med seg ubeskyttet sex. Det viser også norske studier, sier hun til Mozon.

Isachsen tror jenter kan ha vanskeligere for å sette grenser for en gutt som ansees som attraktiv i vennegjengen, fordi slike gutter har flere tilbud enn mindre utseendemessig attraktive gutter.

- Noen finner også ut at de kan drive en slik risikosport, uten at det får noen konsekvenser, en stund. Når situasjonen plutselig er en annen, og sexen har ført til en infeksjon eller uønsket graviditet, er skaden allerede skjedd. Da er det bare å håpe at de har lært av erfaringen, sier hun.

Tidligere undersøkelser har vist at de beste jobbene og forfremmelsene går til de unge og pene, og at stadig flere menn fikser på utseendet.

For godt selvbilde
- Det synes å være en generell oppfatning om at et positivt kroppsbilde er en bra ting. Det er ikke nødvendigvis feil, men vi ser at for unge menn kan dette slå negativt ut, sier Eva S. Lefkowitz, forsker ved Pennsylvania State University, til Reuters Health.

Med sine kolleger intervjuet hun 434 collegestudenter i alderen 17 til 19 år, hvorav 59 prosent oppga at de var seksuelt aktive. Drøyt to tredjedeler av studentene fortalte at de aldri brukte kondom, og litt over halvparten var ofte beruset når de hadde sex.

Guttene som var mest opptatt av, og fornøyd med, eget utseende hadde mer ubeskyttet sex og flere partnere enn jevnaldrende. Blant unge jenter med tilsvarende selvbilde var trenden motsatt; de praktiserte sikker sex og holdt seg gjerne til en fast partner.

Visste du at norske tenåringsjenter nå får gratis prevensjon på statens regning?

Økt risiko med tilfeldig sex
- Selv om seksuelt aktive studenter gir uttrykk for at de har et generelt bra kroppsbilde, er det viktig å understreke at vi ikke vet hva som påvirker hva. Mennesker som er tilfreds med utseendet kan synes å ha hyppigere sex, men høy seksuell aktivitet kan også føre til et positivt kroppsbilde sier Lefkowitz.

Forskerne konkluderer med at unge menn med høy selvtillit har økt risiko for å utsette seg selv for fare ved å ha ubeskyttet sex. Lefkowitz råder derfor foreldre som sender sønnen i vei på college til å ta en alvorsprat om dette i forkant.

- Fortell barnet ditt at beskyttelse er viktig, og at man skal respektere kvinner, sier hun.

Studien er publisert i Journal of Youth and Adolescence.

Kreative mennesker har flere seksualpartnere enn andre, viser tidligere forskning.

 
 

 

 

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer