Toget er fortsatt forsinket, men nå kan det hende du får billigere billett. Foto: Colourbox.com
Toget er fortsatt forsinket, men nå kan det hende du får billigere billett. Foto: Colourbox.comVis mer

Pendlerne blir hørt

Passasjerene må få krav på en rabatt ved kjøp av månedskort.

Mange pendler hver dag. Togene er ofte forsinket, og de er stappfulle av mennesker som skal til og fra jobb. Pendlerne kjemper for at NSB og Jernbaneverket skal få togene til å gå oftere og i rute.

Leserinnlegg forteller oss at pendlerne er lei av å betale dyrt for månedskort og billetter, og at de tilbake får forsinkelser, fulle tog og signalfeil.

Forbrukerrådet oppfordrer nå NSB til å innføre en pendlergaranti, som skal sikre passasjerer kompensasjon etter gjentatte togforsinkelser.

Prosentavslag

- Forsinkelser er en mangel som må kompenseres, og vi mener også at en garanti er et nødvendig tiltak for å sikre større punktlighet og for å bedre NSBs tjenester, sier rådgiver Janne Pedersen.

Janne Pedersen er rådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerportalen.no
Janne Pedersen er rådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerportalen.no Vis mer


Forbrukerrådet håper å få gjennom en rabatt ved kjøp av periodekort og månedskort.

- Pendlergarantien bør gi rett til prisavslag i form av refusjon i periodekort, som er betalt på forhånd, eller rabatt ved kjøp av nytt kort. Størrelsen på prisavslaget må stå i forhold til avviket i rutetilbudet, sier Pedersen.

Til eksempel kan 20 prosent avvik i togtrafikken på en bestemt strekning gi rett til 20 prosent refusjon i prisen på månedskortet. Reglene bør være enkle å forstå for passasjerene og enkle å administrere for NSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NSB ville ikke kommentere saken overfor DinSide.

Nødvendig tiltak

- Forsinkelser er en mangel som må kompenseres, og vi mener også at en garanti er et nødvendig tiltak for å sikre større punktlighet og for å bedre NSBs tjenester, sier Pedersen.

Hun mener de nye reglene om refusjon i billettprisen ved forsinkelse og klageordning ikke er tilstrekkelig. Ordningene løser nemlig ikke problemet om mangel på kompensasjon ettergjentatte forsinkelser i togtrafikken.

Får kompensasjon

De nye reglene innebærer at reisende kan få tilbakebetalt hele eller deler av billettprisen hvis toget er forsinket. Forbrukerne skal også ha krav på måltider, nødvendig overnatting, eller alternativ transport. I tillegg blir togoperatørene ansvarlige for å dekke eventuelle økonomiske tap eller ekstrautgifter som følge av forsinkelsen.

Les mer: Forbanna kollektivtrafikk!