Pen på 1-2-3

Du trenger ikke et kirurgisk ansiktsløft for å føle deg yngre. Her får du noen tips for å behandle huden din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansikt og kinn
Huden forandres hele livet - fra myke babykinn til kviser til rynker. Huden mister med årene mye av fettlaget og blir tørrere. Etter at du har fylt 40 år vil du merke den største forskjellen fra ungdommens glatte hud. Da er det meste av fettlaget borte, ytterhuden er tørr og ansiktsmusklene begynner å bli slitne etter mange år med latter, gråt og prat. Noen synes det er helt greit å se noen år eldre ut, mens andre savner ungdommen. Om du er blant de sistnevnte, er det mange ting du kan gjøre for å se yngre ut.

Her er noe av det du kan gjøre:

 • Ansiktstrening: Gå foran speilet. Knytt begge hendene lett og plasser dem på begge sider av haken. Masser forsiktig langs kjevebenet med knokene i sirkler. La massasjen gå fra haken mot tinningene.
 • Husk huden: Gi huden din fuktighetskrem hver morgen og kveld. Ta litt krem i hver hånd og gni dem mot hverandre. På den måten varmer du opp kremen. Deretter fordeler du den i hele ansiktet.
 • Sminketips: Skaff deg solpudder. Det gir en lett bruningseffekt og får ansiktet til å løftes opp. Bruk en stor, myk sminkekost for å ta det på. Begynn ved kinnbeina. Du kan ta pudder i hele ansiktet. Husk at for mye pudder ser uekte og rart ut. Prøv deg fram foran speilet.
Øyne
Det er som regel ved øynene man merker det først. Rynkene. Det begynner med små, nesten sjarmerende rynker rundt øyene. Etter hvert vokser de og strekker seg utover, og du føler at du ser trøtt og trist ut uansett humør.

Her er noe av det du kan gjøre:

 • Tren øynene: Huden rundt øynene er ømtålig og tynn. Derfor må du være forsiktig. Sett peke- eller langefingertuppene mot indre øyekant og klapp forsiktig i en linje under øyelokket opp mot tinningen. Gjør det både over og under øyet. Du må ikke dra i musklene rundt øyet, da det er et følsomt område.
 • Hudpleie: Bruk øyekrem. Du trenger ikke mer enn noen dråper hver kveld, så hvis du vil investere i en dyr krem kan du føle deg litt lukrativ. Den vanlige hudkremen din er for fet og tung for øynene.
 • Sminketips: Den enkleste måten å se yngre og mer opplagt ut, er å bruke en lys øyeskygge eller concealer.
Halsen
Mange glemmer halsen når man smører seg med solkrem eller ansiktskrem. Det er ikke lurt. Huden på halsen er svært tynn, og den rynker seg lett.

Her er noe av det du kan gjøre:

 • Halstrening: Stå eller sitt med rett rygg. Ha leppene lett fra hverandre. Skyt haken, ikke resten av hodet, fram så langt du kan. Kjenn hvordan musklene dras under haken. Hold stillingen mens du teller til tre, før du hviler. Gjenta dette fem til ti ganger.
 • Hudpleie: Ha som vane å smør inn halsen og nakken samtidig som ansiktet. Smør inn nedenfra og opp.
 • Sminketips: Ikke skill ansiktet fra halsen med sminke. Legg pudder og foundation også på halsen, så den ikke blir en blek stake under det brune ansiktet.
Munnen
Synes du de røde og flotte leppene dine er i ferd med å bli tynne og sure? Løsningen er litt trening og kanskje en ny leppestift. Forskere har funnet ut at vi beveger leppene 15.000 ganger daglig. Vi prater, ler, spiser, kysser, gjesper og så videre. Derfor er det ikke rart at fettlaget reduseres gjennom årene.

Her er noe av det du kan gjøre:

 • Munntrening: Form leppene som om du skulle blåse opp en ballong. Slapp deretter av. Gjenta dette fem til ti ganger.
 • Leppepleie: Kjøp en leppomade eller to for å ha i vesken. Da slipper du å la leppene tørres ut.
 • Sminketips: Lys leppestift gjør at leppene ser større ut. Legg en skinnende lipgloss på munnen, og leppene blir blanke og fine. Hvis du har problemer med at leppestiften renner ut i smårynkene rundt munnen, kan du prøve å legge basiskremer under sminken. Det finnes også kremer som kan lage en "blokkering" rundt leppene. Et enkelt tips er å først tegne opp konturen rundt leppene med lipliner og deretter legge på leppestiften.
Kilde: Expressen

Første gang publisert: 30.06.2005
Sist oppdatert: 04.04.2007