Pen og smart

Dum og deilig, juba, juba, er ikke realiteten. Forskning viser at pene mennesker klarer seg bedre på eksamener enn mindre pene.

Vakre mennesker blir ofte oppfattet som mindre intelligente. Og at det finnes dumme personer som lever på utseendet, er det ingen tvil om. Men faktum er at de fleste pene er smarte.

Bra resultater
Ny italiensk forskning hevder at pene personer gjør det bedre på eksamener og i resten av livet, enn folk som ser ”vanlige” eller stygge ut.

- For det første øker det å være pen muligheten for at en student faktisk fullfører og står på eksamen. For det andre, og viktigst for oss, er at pene studenter får bedre resultater enn andre studenter, sier studieforfatter Giam Pietro Cipriani ved University of Verona, ifølge The Australian.

Målet med studien var å finne ut om pene mennesker lever på utseendet eller klarer seg bra på grunn av talent.

I studien, gikk forskerne gjennom eksamenene til 885 økonomistudenter. De peneste studentene fikk bedre resultater på både muntlig og skriftlig eksamen. Den skriftlige eksamenen ble gjort anonymt. Det er med andre ord ikke læreren som favoriserer pene elever.

God selvtillit
For å avgjøre hvor pene studentene var, fikk fem professorer se bilder av samtlige studenter. Bildene ble rangert med poeng fra fem (vakker eller pen) til én (stygg).

Studenter med karakter fire i utseende, fikk 36 prosent bedre karakter på eksamenen enn studenter med karakter to i utseende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet kommer neppe av at pene mennesker i utgangspunktet er smartere. Grunnen, tror forskerne, har med oppveksten å gjøre. Et pent ytre gir ofte god selvtillit. Det fører til at attraktive mennesker er mer selvsikre i eksamenslesing og i arbeidslivet enn folk med lav selvtillit.

Forskerne vil likevel ikke se bort fra muligheten om at lærere gir mest oppmerksomhet til pene elever.

Studien ble presentert på den årlige konferansen til European Society for Population Economics i Verona.

Også tidligere studier har vist at et vakkert utseende gir fordeler. I fjor ble det gjennomført en studie på 11 000 briter. Studien viste at uattraktive menn gjorde det dårligere på eksamener enn attraktive. Kvinner som så vanlige ut, gjorde det også dårligere enn sine pene studiekamerater.

En tidligere studie har også vist at pene kvinner får menn til å ta dumme avgjørelser.

 

Mozon, 14.7.2006