PC på fanget kan skade sæd-kvaliteten

Eksperter advarer: Laptop-brukere kan skade fertiliteten uten å vite om det.

Hvis du balanserer den bærbare PCen på fanget ditt øker det temperaturen i pungen, noe som har negativ effekt på sædproduksjonen, sier forskere til BBC.

Nå som vi ser en eksplosiv økning av denne typen datamaskiner - omtrent 150 millioner bruker dem - trengs det mye mer forskning, mener forskerne fra The State University of New York, som presenterer resultatene av en ny undersøkelse i tidsskriftet Human Reproduction.

- Bærbare PCer kan være så varme som 70 grader celsius på innsiden, sier hovedforfatteren av studien, doktor Yefim Sheynkin.

- Ofte blir de plassert i nærheten av pungen, og i tillegg til å produsere direkte lokal varme tvinger det brukeren til å sitte med bena tett sammen for å balansere maskinen, og dermed klemmer han pungen mellom bena.

Forskerne ba 29 friske mannlige frivillige mellom 21 og 35 år om å delta i et eksperiment.

De målte temperaturforandringen i pungen i forskjellige sammenhenger. Bare det å sitte med bena tett samlet økte pung-temperaturen med 2,1 grader.

Når mennene brukte PC i denne situasjonen økte gjennomsnittstemperaturen med 2,6 grader på venstre siden av pungen og 2,8 grader på den høyre.

- Kroppen trenger en normal testikkeltemperatur for å opprettholde vanlig sædproduksjon, sier doktor Sheynkin.

- Vi vet ikke hvor lang tid det tar før varme kan forandre utviklingen av sædceller. Men tidligere studier tyder på at mer enn én grad over normalen kan føre til endringer.

Han sier forandringene kan være midlertidige, men at jevnlig bruk av PC på denne måten kan føre til permanent skade.

- Før vi får gjort flere studier på denne typen varmeeksponering bør tenåringsgutter og unge menn vurdere å begrense bruken av PCer på fanget, sier han.

 

Mozon.no, 09.12.2004