PC-batteriene dine skal vare i opptil tre år

Går de i stykker i denne perioden, kan du kreve nye gratis.

<B>BEGRENSET LEVETID: </B>Opp- og utladning av PC-er sliter på batteriene. Men det betyr ikke at de skal vare kortere enn opptil tre år. Foto: ALL OVER PRESS
BEGRENSET LEVETID: Opp- og utladning av PC-er sliter på batteriene. Men det betyr ikke at de skal vare kortere enn opptil tre år. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Under to år etter å ha mottatt sin nye PC, fikk en kvinne fra Hordaland en feilmelding på skjermen: «Batteriet bør byttes». Og PC-en nektet å slå seg på igjen.

Hun klagde til butikken, de sendte maskinen på verksted og meldingen herfra var klar: Batteriet var en forbruksvare de ikke ville bytte gratis.

PC-en kostet 2.569 kroner, mens et nytt batteri ville koste 1.987 kroner. Dette var naturlig nok hordalendingen lite interessert i å betale.

Men det slipper hun også, for Forbrukertvistutvalget (FTU) har behandlet saken og funnet butikken «skyldig».

LES OGSÅ: Batteripleie, levetid og riktig lading - her er batterimytene og de faktiske sannhetene!

Opptil tre år

«Det er ikke omtvistet at batteriene på klagerens PC er defekte, knappe to år etter kjøpet» skriver FTU i sin avgjørelse.

PC-er som går i stykker av seg selv innenfor den fem år lange reklamasjonsfristen, er i utgangspunktet butikkens ansvar. Men batterier anses som forbruksmateriell, og har ikke en forventet levetid på alle disse fem årene. Batterier skal likevel vare i minst 2,5 til 3 år, skriver FTU.

GJELDER PC-ER: Vedtakene fra FTU gjelder i utgangspunktet bare PC-batterier. Og de dreier seg om svikt så alvorlig at PC-en ikke kan brukes normalt.  Foto: ALL OVER PRESS
GJELDER PC-ER: Vedtakene fra FTU gjelder i utgangspunktet bare PC-batterier. Og de dreier seg om svikt så alvorlig at PC-en ikke kan brukes normalt. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Svikter PC-batteriene av seg selv før 2,5 til 3 år, skal dette anses som en mangel, og reparasjonen derfor være gratis for deg. Men svikter batteriene etter denne fristen, kan du bli sittende med regninga.

«Innklagde har ikke i tilstrekkelig grad sannsynliggjort at klageren har utsatt batteriet for en behandling som er egnet til å svekke den normale levetiden» skriver FTU videre, og gir derfor kvinnen i vårt eksempel krav på gratis reparasjon.

LES OGSÅ: Dingsene bransjen vil du skal kjøpe til jul, men vi er ikke enige i alle

Butikken må høre

Det er ikke første gang Dinside minner våre lesere om denne bestemmelsen.

Har du opplevd PC-batterier som streiker innen tre år?

(Avsluttet)
Ja(68%) 1313
Nei(26%) 504
Aldri brukt samme PC så lenge(6%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For at PC-batterier skal vare i 2,5 til 3 år er ikke bare noe FTU mener. Vedtak fra FTU er nemlig bindende på lik linje med en dom fra domstolene, med mindre saken bringes inn for tingretten innen en måned etter forkynnelse. Vedtak setter dessuten presedens, altså en praksis som skal følges i andre liknende tvister.

Butikken kan med andre ord ikke si «Joda, vi hører fra FTU sier, men vi er uenig». Likevel ser vi stadig eksempler på forbrukere som sliter med å få rettet opp batteriproblemer, som i eksempelet overfor.

Vi har også sett Mac-brukere som får beskjed om at de må «regne med» at batteriene i Macbook-er kan blåse seg opp etter ett år. Og hvordan oppblåste Macbook-batterier brukes som unnskyldning for andre ting som ikke fungerer i maskinen. Hvordan iPhones program for batteribytte gir deg dårligere vilkår enn norsk lov. Og at butikker nekter for at batteriladere skal vare like lenge som dingsen de lader.

LES OGSÅ: Test av Toshiba Kira-102 - råeste ultrabook-en på markedet?