PayPal: Klageflom fra selgere

To nettsteder flyter over av klager over PayPal, særlig fra selgere.

<b>Pengene flyr i godt selskap: </b> Som kjøper er du ganske godt beskyttet når du bruker PayPal. Men mange selgere har fått problemer.
Pengene flyr i godt selskap: Som kjøper er du ganske godt beskyttet når du bruker PayPal. Men mange selgere har fått problemer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hagler med klager på Paypal, skriver Times Online. Også kjøpere klager på Paypal, men det er hovedsakelig selgere som har problemer.

PayPal er den største formidleren av internettbetalinger og eies av Ebay. Fordelen skal bestå i at du slipper å oppgi kredittkortnummer og detaljer til ukjente privatpersoner. Pengene går i stedet ut av din PayPal-konto.

Kjøper klager

Både kjøpere og selgere fyller gjerne på sin PayPal-konto med kredittkort. Om kjøperen er misfornøyd med transaksjonen, enten fordi varen ikke levde opp til forventningene eller ikke ble levert i det hele tatt, kan han klage til kredittkortselskapet. Kredittkortselskapet vil da gi ham tilbake pengene, men samtidig kreve erstatning fra PayPal. PayPal på sin side går på selgeren og krever pengene tilbake fra ham. Om det ikke er dekning på selgerens PayPal-konto, vil PayPal trekke beløpet fra det tilknyttede kredittkortet.

Så langt er denne prosedyren vel og bra, men mange selgere hevder at det ikke var noe i veien med produktene, men at kjøperen nekter å returnere det. En typisk historie på PayPalSucks.com handler om selgeren som sender en ny sykkel til en kjøper i Frankrike. Han mottar $1.700 dollar fra kjøperen, men etter en måned klager denne: Han sier at sykkelen ikke var ny da han mottok den. PayPal går inn og tar fra selgeren de $1.700 han tidligere har mottatt.

Men selgeren må selv sørge for å få produktet tilbake. Etterhvert tar ikke kjøperen telefonen, og selgeren, som sitter i et annet land, har gitt opp å få se sykkelen igjen.

Det vrimler av tilsvarende historier fra PayPal-selgere.

Kjøper har kapret en PayPal-konto

Blant annet DinSide har skrevet om hvordan svindlere kaprer PayPal-kontoer. I motsetning til andre moderne betalingsløsninger på nettet, kreves det ikke noen kodemaskin eller noe BankID for å handle fra PayPal-kontoen. Det er tilstrekkelig at svindleren kjenner din e-postadresse og ditt passord på PayPal, så kan han begynne å handle varer.

Du er i utgangspunktet beskyttet, men bare om du har en kvittering fra mottakeren. Det betyr at du må bruke de dyreste fremsendelsesalternativene, som FedEx eller rekommandert sending i Posten. På Ebay sender man ikke gjenstandene før man har mottatt betalingen, og de færreste velger derfor en så dyr transportmetode, ihvertfall for varer til under en tusenlapp.

Varen må også sendes til kjøperens faste adresse for at PayPal-garantien skal gjelde.

Om varen er betalt med en kapret PayPal-konto, tar PayPal pengene tilbake fra selgeren. Kan du ikke fremvise underskrift fra mottaker, har du tapt dem for godt.

Finn.no har lignende tjeneste

Kjøper betaler med et stjålet kredittkort

I noen tilfeller har kjøpere opprettet konti og knyttet dem til stjålne kredittkort. Når et stjålet kredittkort er involvert, opplever selgere at hele kontoen deres på PayPal fryses. Årsaken er at stjålne penger kan hvitvaskes ved at en bruker et stjålet kredittkort til å kjøpe varer av seg selv (varer som selvfølgelig ikke behøver å eksistere).

Selgere står hjelpeløse overfor beskyldninger som dette. Det er vanlig at PayPal i slike tilfeller fryser selgers konto i 180 dager, andre har opplevd at pengene deres er tapt for godt.

Postansatte rapper pakken

I noen land er det ikke uvanlig at postansatte beholder interessante pakker. En innsender opplevde at han ikke mottok en iPhone fra Italia. Men han fikk heller ikke pengene tilbake, siden selgeren kunne vise frem en gyldig kvittering på at den var levert på posten.

Du skriver fra deg kredittkortgarantien

En spesiell finesse ved PayPal er at du ved å gå inn på deres garantiordning fraskriver deg garantiene som ligger i kredittkortet ditt. Problemet for PayPal er at kredittkortselskapene trekker tilbake betalingene når kundene klager. Har du godtatt PayPals vilkår, kan de ikke uten videre gjøre dette.

Selgere skriver at de må si fra seg retten til å få tvister opp for en domstol. PayPal bestemmer hva som har skjedd og kan fradømme deg pengene dine uten at det finnes noen ankeinstans.

Mange klager også over veldig treg og vanskelig saksbehandling hos PayPal.

I vilkårene står det at tvister skal løses ved megling, som gir en endelig avgjørelse.

Garreth Griffith, leder for risiko management hos PayPal, sier til Times Online at flere mennesker enn noen sinne handler på nettet. - Det er svært viktig å være forsiktig og oppmerksom når man foretar finansielle transaksjoner. PayPal tilbyr et ekstra lag beskyttelse for kjøpere og selgere, så lenge folk følger retningslinjene og forsikrer seg om at de er berettiget til dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!