- Passiv røyking farligst på jobb

Ikkerøykende kvinner som blir utsatt for passiv røyking på jobb, har en større risiko for å utvikle lungekreft enn kvinner som lever med en røykende partner hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hva tyske forskere har funnet ut, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En ikkerøyker som lever med en røykende partner har en nesten dobbelt så stor risiko for å få lungekreft, sammenlignet med en som lever med en røykfri partner. Men for en ikkerøyker - som jobber med røykere - stiger faren med nesten tre ganger så mye, ifølge forskerne.

Advarsel fra forskerne
Også tidligere studier har vist at ikkerøykere som blir utsatt for passiv røyking gjennomsnittlig har en høyere risiko for å få lungekreft.

- De siste resultatene støtter dette, mener doktor Michaela Kreuzer som er hovedforfatteren bak studiet ved Institutt for strålingshygiene i Neuherberg i Tyskland.

- Ikkerøykere bør unngå å bli utsatt for passiv røyking både hjemme og på arbeidsplassen, konkluderer hun.

Forskeren mener ikkerøykere bør unngå å jobbe for mange år i høyrisiko-yrker og industrier hvor man mistenker at lungeskader kan forekomme, som for eksempel i tre - eller papirindustrien.

Til sammen har forskerteamet intervjuet 234 kvinner med diagnosen lungekreft - og 535 av deres friske kollegaer - om passiv røyking på jobb og hjemme. Ingen av kvinnene rapporterte å ha røyket mer enn 400 sigaretter i løpet av livet, og bare noen få av dem hadde vært røyket litt tidligere.

Like farlig for menn
Konklusjonen forskerne kom frem til var at kvinnene som sa de arbeidet i røykfylte miljøer hadde en nesten tre ganger så stor sannsynlighet for å utvikle sykdommen. Kvinnene som bodde med menn som røyket så - på den annen side - ut til å ha mindre enn to ganger så stor sannsynlighet for å få lungekreft.
Kvinner som jobbet på røykfylte steder i mer enn ti år hadde dessuten en dobbelt så stor risiko for å få lungekreft, enn kvinner som jobbet på røykfrie arbeidsplasser. Forskerne fant også ut at de av kvinnene som spiste mye grønnsaker og ost, så ut til å ha en relativt lav risiko for lungekreft.

Til Reuters sier Kreuzer at også tidligere studier har vist at dietter med mye grønnsaker rik på antioksidanter kan beskytte folk fra lungekreft. Men det er færre studier som har vist at ost kan redusere risikoen.

På forespørsel om hvorfor tobakksrøyk på jobben kan være verre for ikkerøykere enn det å bli utsatt for røyk hjemme, sier forskerne at studiet ikke har tatt hensyn til hvor mange røykere som var tilstede på arbeidsplassen, bare hvor mye tid studiedeltagerne tilbrakte på en røykfylt arbeidsplass.

- Det er mulig at det er flere røykere på en arbeidsplass, mens det hjemme bare er en, sier doktor Kreuzer. Hun tror risikoen for kreft hos ikkerøykende kvinner som blir utsatt for røyk hjemme og på jobben, antagelig er like stor for menn som utsettes for det samme.

Mozon.no, 03.09.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!