<b>Nå er jeg deg: </b> Med pass kan du åpne bankkonto og hente førerkort. Men selv om likheten er dårlig, står det opplysninger i passet den kriminelle kan bruke.
Nå er jeg deg: Med pass kan du åpne bankkonto og hente førerkort. Men selv om likheten er dårlig, står det opplysninger i passet den kriminelle kan bruke.Vis mer

Pass stadig i vanlig post

Det er høysesong for pass. Det sendes i vanlig post, så la oss håpe du åpner postkassen først.

Først om én uke blir identitetstyveri en selvstendig forbrytelse i Norge, så den dukker så langt ikke opp i kriminalstatistikken. Men dokumentfalsk, som er en av lovparagrafene identitetstyver kan bli siktet etter, økte i henhold til statistikk fra politiet med fem prosent i 2008.

I USA ble hele 4% av befolkningen, eller ti millioner mennesker, i perioden 2001 til 2006 utsatt for identitetstyveri, leser vi i en utredning fra Datatilsynet.

Identitetstyveri betyr at noen for eksempel kan gi seg ut for å være deg og få utbetalt penger som tilhører deg, ta opp lån i ditt navn, leie biler, bo på hotell, eller bestille varer som du blir fakturert for.

Selv om de fleste identitetstyverier er nokså enkle og også skulle være nokså enkle å løse, opplever ofrene ofte stor frustrasjon. Det er vanlig at kreditor ikke tror deg, og noen får en følelse av at Folkeregisteret, kreditorer og politiet foretrekker personen der ute som gir seg ut for å være deg, fremfor deg.

Og du må gjøre alt selv, gå hele runden fra kreditor til kreditor og fra kredittopplysningsselskap til kredittopplysningsselskap, til folkeregister og politi.

Pass stjeles i posten

En vanlig inngang på et identitstyveri er at tyven holder oppsyn med postkassen din. Alle opplysninger som kan bekrefte tyvens påstand om at han er deg, er av interesse. Det gjelder ditt personnummer, dine telefonnumre, din fulle postadresse og liknende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2008 forsvant det ifølge Trond Giske 253 pass i posten. Men det ble mistet og stjålet i alt 26.000 pass, slik at bare en liten del forsvinner i posten. Regjeringen vurderer det derfor ikke som hensiktsmessig å sende alle pass rekommandert. Riktignok blir ulempene store for den som opplever at andre benytter ens identitet, men for samfunnet vil ekstrakostnaden ved å sende 650.000 pass i posten være 19-20 millioner kroner, ifølge politiets nettsted.

Giske trøstet også i Stortinget med at man får nytt pass gratis om det opprinnelige aldri kom frem.

Så da er det to av dere, med samme pass og samme navn.

Bankkort og Altinn-koder også i posten

Det er ikke bare pass som sendes i åpen post, også bankkort og pinkoder sendes, riktignok hver for seg. Men når du ikke tømmer postkassen hver dag, kan tyven få tak i begge deler.

Noen banker sender nå ut kodene via nettbanken i stedet.

Det er ikke lenger mulig å melde adressendring hos Posten uten at du er legitimert med BankID eller kodene fra AltInn på internett. MenAltinn-kodene, som også gir deg anledning til å endre selvangivelsen og bestille nytt skattekort, sendes også i åpen postsending, så dem kan tyven plukke opp og bruke for å logge seg inn som deg.

Bankkort med Visa-del kan brukes uten kode, i det minste om man ligner litt på personen på bildet. Det er eksempler på at tyver har tatt ut flere titusen kroner på stjålne kort selv uten å ha koden.

Skrev roman i annens navn

Nyutdannede drømmeofre

Datatilsynet skriver at det vanligste motivet for å gi seg ut for å være deg, er å utnytte din kredittverdighet. Dette gjøres ved å ta opp lån i ditt navn. I USA skal nyutdannede være særlig attraktive for tyvene. De har gode inntekter i vente, og venter gjerne to til fem år med å etablere seg med boliglån, billån, forbrukslån og hyttelån. I mellomtiden sikler finansinstitusjonene etter dem, og dette utnytter identitetstyvene.

Blir straffbart

Identitetstyveri blir altså nå straffbart i Norge. De fleste tingene en identitetstyv gjør, som bedrageri og dokumentfalsk, er allerede straffbare, men nå kommer det en selvstendig lovparagraf hvor man kan få inntil to års fengsel for å stjele noens identitet.

Stortinget vil vedta loven 28. mai.

Det har for eksempel vært et problem at det er forbudt å forfalske et pass, men det er ikke nødvendigvis forbudt å bruke et ekte pass, selv om det ikke er ditt.

Datatilsynet vil ha låste postkasser