<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Pass på vinterhuden

Kulde og temperatursvingninger kan være en utfordring for huden. Slik passer du på huden i vinter.

Publisert
Sist oppdatert

- Kulde, vær og vind og tørt inneklima kan gi uttørring av huden, forteller overlege Ingeborg Margrethe Bachmann ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus til DinSide Helse.

På hennes avdeling på sykehuset merker de at det er vinter: Det er flere pasienter til behandling for hudplager nå enn på sommeren.

- Alle hudtyper blir tørrere om vinteren, men de som har hudsykdommer får ofte en ekstra forverring av sykdommen på vinteren, forklarere Bachmann.

Les også: Slik pleier du tørr vinterhud

Dette kan vinterklimaet gjøre med huden, og dette kan du selv gjøre for å passe på huden, ifølge overlegen:

Kulde og temperatursvingninger
- Kulde og temperatursvingninger kan være en belastning for huden. Kulden kan gi rødere hud, og i ekstremkulde kan man få frostskader med sprengte blodkar. Da bør du pakke deg inn med mye klær og bruke en fet fuktighetskrem eller kuldekrem ved utendørsaktivitet. Men selv i noen få plussgrader kan det være lurt å smøre seg med kuldekrem hvis vær og vind ellers gjør det surt og kaldt å være ute.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Inneklima
- Inneklima med fyring kan gi tørrere inneluft og øker også behovet for fuktighetskremer.

Eksem og psoriasis
- Hudsykdommer som eksem og psoriasis, som gjelder svært mange mennesker, forverres ofte på vinteren. Dette medfører økt behov for hudpleie og intensivert behandling med reseptbelagte midler etc. Sol og sommer er også fint, så en sydentur kan være lurt. Det er viktig at pasienter med eksem beskytter hendene med hansker eller votter ute. Barn med eksem som er mye ute, for eksempel i barnehagen, bør ha en fet, vannfri fuktighetskrem i ansiktet. Personer med eksem kan bli verre dersom de bruker ull direkte mot huden. Atopiske vinterføtter medfører sprekker og sår på føtter og tær. Det er viktig for personer som har dette, å være tørr på føttene.

Forkjølelsessår- Forkjølelse og influensa øker risikoen for forkjølelsessår (herpes labialis). Har du mye plager, spør legen om resept på krem, eventuelt om tabletter mot herpesinfeksjon.

Les også: Hold deg frisk i vinter

Pass på barna
Hudprofessor Ole Fyrand er opptatt av barnas vinterhud.

- Vær forsiktig med barnas hud, den er så tynn og følsom. Selv om vi er vokst opp med at vi skal ut uansett vær, kan det være lurt å la barna være inne hvis det er kaldt og surt, sier Fyrand.

Men skal du ut på ski, i akebakken eller lignende med barnet, har Fyrand følgende råd:

Barn i pulk
- Husk at det er kaldere for barna som ligger i pulk, for de ligger helt nede ved bakken, i snøen. Særlig i bekkefar og på is kan det bli kaldt for de små i pulken. Pass på at posen de ligger i, er av ekte vare, ikke av nylonstoff, men av saueskinn, sydd som en skikkelig pose. Så bør de ha ullklær på seg. Ingenting beskytter så godt som ekte ull, og finkjemmet ull klør ikke. Men ikke la deg lure til å kjøpe 50 prosent ull og 50 prosent nylon. Men: Er det veldig kaldt, har ungene antakelig bedre av å være hjemme.

Les også: Unngå tørr vinterhud

Veksle på å være ute
- Det kan være en ide å la barna være inne på hytta, mens foreldrene veksler på å gå en skitur hver, særlig hvis det er veldig kaldt og vinden er sur. Det som skjer med mennesker når vi er ute, er at vi beveger oss med en varmeboble rundt oss. Når det blåser forsvinner den varmen, så med vinden er vi ekstra utsatt.

Gå inn
- Hold dere nær huset eller hytta når dere er ute med barnet, slik at dere kan gå inn hvis barnet begynner å fryse.

Kuldekrem
- Smør inn barna med kuldekrem.

Er du mann, kan du få tips til ansiktskremer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer