<strong> Foto:</strong> colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer

Pass på pillemengden

Om du har aldri så vondt - det finnes en grense for hvor mye smertestillende du kan ta.

Publisert
Sist oppdatert

Det er nok mange som har takket høyere makter og legemiddelindustrien for at paracetamol og ibuprofen finnes når hodepine og tannpine forsurer tilværelsen. Men hvor mye smertestillende kan du egentlig ta?

Seher.no kunne fortelle om Robinson-Kathrine, som måtte pumpes på sykehus etter å ha tatt 40 smertestillende tabletter på 48 timer. Hun kollapset, men snarrådig behandling gjorde at 26-åringen kom fra den dramatiske episoden uten varige men.

Kathrine Pehrsson fortalte til seher.no at inntaket av den store mengden smertestillende ikke skjedde på en gang, men over flere timer, uten å tenke på at hun hadde gått langt over den anbefalte dagsdosen.

Ringte gifttelefonen

Kathrine merket kraftig svimmelhet, og ringte statens gifttelefon for å få hjelp. De ba henne dra på legevakten, som sendte henne til pumping.

- Da de sa jeg i verste fall kunne ha dødd av den dosen, ble jeg veldig redd. Jeg fryktet også at jeg skulle få varige skader på for eksempel leveren, sier hun til seher.no.

Les også: Avhengig av smertestillende

Dødelige leverskader

Det er veldig mange årsaker til at det er farlig å ta overdose med smertestillende tabletter. Hva som skjer varierer fra medisin til medisin.

- Paracetamol er kanskje den vanligste smertestillende medisinen. Tar du for mye av den, kan du få alvorlige leverskader som også kan være dødelig, sier farmasøyt Arne Yndestad hos Lommelegen.no.

Andre smertestillende medisiner virker hemmende på nervesystemet. Ved for høye doser kan blant annet pusterefleksen hemmes i tillegg til at du blir svært trett eller faller bort. Du vil da slutte å puste.

Les også: Kvinner bruker minst smertestillende

Paracet

Anbefalt dose Paracet for voksne og barn over 40 kilo er 1-2 tabletter à 500 mg 3 ganger i døgnet.

Giftig dose med fare for akutt leverskade er 140 mg per kilo for voksne. Inntak av over 10 gram paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade. Hos storkonsumenter av alkohol har 6 gram gitt meget alvorlig, og 10 gram dødelig forgiftning.

Symptomene på forgiftning er kvalme, brekninger og magesmerter i løpet av det første døgnet. Pasienten kan også være uten symptomer. Innen halvannet døgn starter vanligvis tegn på leverskade - smerter i øvre mageregion.

Les også: Spiser for mye smertestillende

IBUX

IBUX kan voksne ta 400 mg av, hver 6.-8. time etter behov.

Dersom en voksen har tatt 3 gram gir dette lette symptomer på forgiftning. Ved inntak av 8-10 gram vurderes sykehusinnleggelse. Da vil legene også vurdere oppfølging av nyrefunksjonen, ifølge Felleskatalogen. Over 20 gram har gitt meget alvorlige forgiftninger.

Dispril

Anbefalt dose av Dispril for voksne er 2-3 tabletter hver 4. time, maks 13 tabletter i døgnet.

Ved overdosering ser man symptomer som kvalme, brekninger, øresus, nedsatt hørsel, svimmelhet, hyperventilasjon, uro, irritabilitet, hallusinasjoner, tørste og svette. Får du også vanskelig for å puste og forhøyet temperatur, er du forgiftet.

Giftinfo

Giftinformasjonen gir råd og veiledning om risikovurdering og behandlig av forgiftninger med legemidler, kjemikalier, planter sopp og dyr. Telefontjenesten er gratis og tilgjengelig både for allmennheten og helsevesenet. Telefonen er åpen hele døgnet, og har nummer 22 59 13 00.

Husk alltid å lese pakningsvedleggene nøye, og noter deg når du tar tablettene. For barn gjelder andre doseringer!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer