Pass på mobilbruken i ferien

Pass på at feriepengene ikke forsvinner ned i mobilsluket.

En kjapp tur inn på VG eller Facebook kan gjøre et kraftig innhugg i feriebudsjettet. Foto: Kristina Picard
En kjapp tur inn på VG eller Facebook kan gjøre et kraftig innhugg i feriebudsjettet. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at når du er på ferie i utlandet, tar opp mobiltelefonen din og går inn på hovedsiden til VG, så kan det koste deg opp til 467 kroner?

Skrekkeksemplet gjelder dersom du nyter sommersolen i Japan eller Kuwait og laster ned fullversjonen til VG, men nye og mer avanserte mobiltelefoner gjør at fristelsene blir større også på ferie. Derfor bør du merke deg at prating, surfing og teksting kan blir dyrt om du ikke vet hva du gjør.

Se også: Unngå den store iPhone-tabben

Tiltak tvunget gjennom av EU-kommisjonen gjør at det har blitt satt et tak på noen av mobiltakstene i Europa. Dette gjør prisene litt enklere å forholde seg til, og du slipper de største overraskelsene. Men reiser du utenfor EU- og EØS-områder, kan historien bli en helt annen.

Betaler du for mye? Prøv vår MOBILKALKULATOR

Samtaler

Å ringe når du befinner deg i utlandet koster ikke det samme som å ringe i Norge. Glem løfter om "fri familie" eller "gratis bruk i helgene". Dette gjelder ikke når du passerer landegrensen.

I stedet bør du gå inn på nettsidene til din mobiloperatør og se hva det koster deg å ringe i det landet du befinner deg.

Generelt er det nokså rimelig å ringe innen EU/EØS. Mottak av samtaler koster maksimalt 2,08 kroner per minutt i disse landene, mens makspris for rigning ut er 4,72 kroner per minutt.

Befinner du deg imidlertid for eksempel i Kroatia eller Tyrkia, er du ikke beskyttet av disse reglene, og det kan koste opptil 18 kroner per minutt å ringe til Norge.

Merk deg dobbeltfellen! Vær oppmerksom på at hvis du og en partner for eksempel befinner dere i Kroatia og vil ringe til hverandre, risikerer dere først å måtte betale 6,99 kr per minutt når du ringer og deretter å betale 3,99 kr per minutt når partneren svarer. Dermed kommer en femminutters samtale opp i 55 kroner.

Beveger du deg til verdensdeler som Asia, Afrika eller Sør-Amerika, kan fem minutters prat med reisefølget, resultere i en totalpris på flere hundre kroner.

Se egen artikkel om dette: Her bør du slå av telefonen

SMS og MMS

Innenfor EU vil det koste deg maksimalt 1,19 kroner å sende en SMS, men også her må du passe på om du beveger deg andre steder. Fra Kroatia og Tyrkia koster det mellom 4 og 5 kroner per sms du sender med norsk mobil, og reiser du lenger unna, kan det bli enda dyrere.

Du trenger imidlertid ikke bekymre deg over at innboksen fylles av innkommende tekstmeldinger. Å motta sms er helt gratis uansett hvor du befinner deg i verden.

Når det gjelder bildemeldinger (mms) vil du imidlertid måtte betale både for å sende og for å motta.

Se egen artikkel om dette: Ufarlig å motta SMS i utlandet - men ikke MMS

Datatrafikk

EU-reguleringen gjør at også mobilsurfing har blitt rimeligere fra utlandet selv om prisen ut til sluttbruker ikke er regulert. Det er likevel ikke gratis. Du betaler 25 kroner per megabyte for databruk i EU-/EØS-området. Beveger du deg utenfor, kan du risikere å betale opp mot 200 kroner per megabyte i de dyreste områdene.

Merk deg også at selv om du har et mobilabonnement som tilbyr fri surfing til en fastpris per måned, så gjelder ikke dette i utlandet.

Bruk mobilversjonene! Dersom du absolutt vil på nett med mobiltelefonen, så pass på å bruke nettstedets mobilversjon. La oss fortsette å bruke VG som eksempel: Fullversjonen www.vg.no er rundt 2,5 MB, iPhone-versjonen er 850 kb, mens wap-løsningen mobil.vg.no er på nusselige 86 kb.

VG Mobil opplyser at du vil bli dirigert til rett mobilversjonen dersom du har en nyere mobiltelefon. Dette blir heldigvis mer og mer vanlig, og det samme skjer dersom du prøver å finne DinSide med mobiltelefonen din.

Pass på innstillingene! Selv om du ikke aktivt går inn på nettsider med mobiltelefonen, kan det likevel hende at telefonen din henter data fra nettet uten at du er klar over det. Mange har fått overraskelser på regningen på grunn av dette. Så det er derfor viktig at du sjekker innstillingene dine før du reiser.

Benytter du deg for eksempel av push-mail, betyr det at mobiltelefonen din stadig kobler seg opp til nettet for å undersøke om du har fått e-post, og dette kan fort bli dyrt. I tillegg tapper det batteriet raskere for strøm.

Dette er spesielt dyrt

Pass på hvordan du bruker mobiltelefonen din dersom du befinner deg ombord på en ferge eller båt. Du blir koblet opp mot et satelittselskap som har egne priser. Bruker du for eksempel Telenor Mobil, koster det 112,50 kr per MB datatrafikk. Det vil si at lesepausen med fullversjonen til VG vil koste deg 281 kroner.

Se også: Rådyrt å ringe fra danskebåten

Her finner du prisene hos noen av aktørene:
NetCom
Tele2
Telenor
One Call

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer