Pass på kosmetikkjøp på nett

Du kan kanskje spare penger, men det er én ulempe.

Det er ikke helt ufarlig å kjøpe sminke fra utlandet. Vet du hva du gjør hvis du får bivirkninger? Foto: Colourbox.com
Det er ikke helt ufarlig å kjøpe sminke fra utlandet. Vet du hva du gjør hvis du får bivirkninger? Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosmetikk og nett

Kjøper du kosmetikk på nett? (Avsluttet)
Ja!(58%) 158
Nei!(21%) 58
Jeg har ikke gjort det ennå, men jeg er fristet til å prøve.(20%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er lett å bli matt av prisene på kosmetikk i Norge. Derfor lar mange seg friste av å kjøpe kosmetikk på nettet, og det finnes en rekke populære nettsteder som Lookfantastic.com, StrawberryNet.com og Bettermakeupforless.com for å nevne noen. Her er det definitivt penger å spare, og det at den norske kronen i disse dager er sterk i forhold til utenlandske valutaer, gjør det kanskje desto mer fristende å slå seg litt løs.

LES OGSÅ: Forfengelige nordmenn kan spare tusener

NB! Husk at du må betale toll og moms for varer over 200 kroner! Sjekk DinSides toll- og momskalkulator som forteller deg hvor mye ekstra du må betale

Men enten du handler sminke, renseprodukter, dagkremer, masker, tonic, lotions og såpe på nettet, bør du vite at det er ikke helt ufarlig å kjøpe sminke fra utlandet, selv om det ikke føles sånn når du mottar den store pakken på postkontoret, og pengene er borte for lengst.

Hva gjør du hvis du får plager? Les om dette lengre ned artikkelen.

LES OGSÅ: Advarer mot farlig kosmetikk

Ulovlige stoffer og bivirkninger

- Man kan komme over produkter som inneholder ulovlige stoffer eller som har stoffer i høyere konsentrasjoner enn det som er tillatt her i landet, opplyser rådgiver Rønnaug Aarflot Fagerli ved Mattilsynet, i et annonsebilag som er utgitt av Mattilsynet.

Hun presiserer at dette gjelder produkter som ikke er laget i henhold til norsk og europeisk lovgivning, og som er kjøpt fra land utenfor EU og EØS.

- Norge implementerer EUs regelverk og har bar noen få nasjonale grenseverdier, så det er det som er kjøpt utenfor Europa man skal være forsiktig med, sier Aarflot Fagerli.

Selv om produktet også selges i Norge, og således er et godkjent produkt, er det ikke sikkert det tilsvarende produktet som selges via utenlandske nettsteder inneholder de samme ingrediensene.

Kan tilpasse produktene

- Det er ingen godkjenningsordning for kosmetikk i Norge. Produkter som er kjøpt fra utlandet, og tilsvarende produkter i Norge, kan i noen tilfeller ha ulikt innhold. Produsenten kan tilpasse produktet til det regelverket som gjelder de ulike stedene, som Japan, Kina og USA, sier rådgiveren.

Nå spør du deg selv sikkert hva du bør være ekstra nøye med når du kjøper kosmetikk fra utlandet.

- Norge og EU har langt flere stoffer på forbudslisten enn for eksempel USA. Blant annet har Norge nylig forbudt 150 hårfargestoffer som er lovlige i USA. I den grad nettstedet oppgir ingrediensene i produktet, kan du sjekke ingredienslisten mot stoffene på forbudslisten.

Sjekk denne listen Grønn Hverdag har laget over helse- og miljøbelastende stoffer i kosmetikk.

Noen ganger hender det at kroppen sier nei, når vi smører oss med kremer, sminke og andre kosmetiske produkter. Dette bør du melde ifra om, opplyser Mattilsynet.

LES OGSÅ: Spar penger, bli like pen

Meld ifra om bivirkinger

I 2008 opprettet Mattilsynet og Folkehelseinstituttet (FHI) et bivirkningsregister for kosmetiske produkter.

Meldingsskjemaet bør fylles ut av lege, tannlege, farmasøyt eller lignende, som forbrukeren selv har kontaktet etter mistanke om bivirkninger av kosmetiske produkter. For at FHI skal kunne vurdere årsakssammenheng er det viktig at det er helsepersonell med i bildet. Du kan imidlertid også ta direkte kontakt med Mattilsynets nærmeste distriktskontor for å melde ifra om bivirkninger.


Mattilsynet kan ikke gjøre noe i forhold til produktet i hvert enkelt tilfelle, men hvis det observeres flere bivirkningstilfeller på samme produkt, vil det kunne gi Mattilsynet et grunnlag for å reagere mot produktet.

Se eksempler på bivirkninger i tabellen til høyre.

LES OGSÅ: Nå skal de henges ut!

Lagt inn på sykehus

Tilslutt et eksempel på hvorfor det er så viktig å melde ifra om bivirkninger:

- Det er eksempler på folk som har fått så store bivirkninger ved farging av hår, at de
er blitt lagt inn på sykehus, ifølge Mattilsynet.

Og dessuten er det ikke helt unormalt å oppleve bivirkninger ved bruk av kosmetikk og kroppspleieprodukter.

En undersøkelse utført av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) for syv år siden, viste at tolv prosent av de spurte hadde hatt svært ubehagelige bivirkninger etter bruk av kosmetiske produkter, ifølge Mattilsynet.

DinSide beklager at denne artikkelen lå ute et par timer mandag kveld med tomt innhold (derav de første kommentarene under).

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!