<strong><b>BØTER:</strong></b> Med mindre du parkerer på en gratisparkering utenfor et senter, må du betale for to lapper når du parkerer med henger.  Foto: ØYVIND PAULSEN
BØTER: Med mindre du parkerer på en gratisparkering utenfor et senter, må du betale for to lapper når du parkerer med henger. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Pass på hvor mange plasser du bruker

Det er hjulene dine og hvor du parkerer som avgjør om du kan få bot.

Publisert
Sist oppdatert

Det er lite som er mer irriterende enn å se den gule lappen på frontruta når du returnerer til bilen din på parkeringsplassen.

Spesielt når du tror du har gjort alt etter boka, kjøpt billett og lagt den godt synlig i ruta.

For hvilke regler gjelder egentlig når du parkerer på en parkeringsplass, med tilhenger?

LES OGSÅ: Gjør tilhenger-parkering til en lek

Parkering med henger

Reglene sier at dersom du parkerer med henger, må du kjøpe to billetter, i og med at du da opptar to parkeringsplasser.

De samme reglene gjelder uansett hvilket kjøretøy du bruker. Dekker for eksempel bobilen litt mer enn én parkeringsplass, må du sørge for å ha betalt for begge plassene. Å dekke flere plasser, vil ifølge Europark si at hjulene dekker flere plasser. Overhenget på bilen teller ikke.

<strong><b> PASS PÅ:</strong> </b> Det er ekstra viktig at hjulene er innenfor oppmerkingen når du parkerer med henger. Foto: ØYVIND PAULSEN
PASS PÅ: Det er ekstra viktig at hjulene er innenfor oppmerkingen når du parkerer med henger. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


«Tilhenger tilkoblet personbil eller varebil, vil føre til at bil og henger vanligvis opptar to oppstillingsplasser. Derfor kreves to gyldige billetter, lagt godt synlig ved siden av hverandre i bilens frontrute», skriver Europark på sin nettside.

Nå skal det vel uansett godt gjøres at en personbil med henger ikke opptar to parkeringsplasser. Hvis noen av Dinsides lesere har eksempler på kombinasjoner hvor dette ikke er tilfellet, tar vi gjerne imot tips.

Kan føre til bot

Hvis deler av bil eller henger stikker så langt utenfor oppstillingsplassen at det hindrer bruken av andre oppstillingsplasser eller ferdsel på området, kan kontrollavgift bli ilagt for «parkering i strid med bestemmelsene for oppstilling». Parkeringsvakten vil dokumentere forholdet ved å ta nødvendige bilder, opplyser Europark videre.

Dermed finnes det enda en grunn til å være ekstra nøye med å parkerer innenfor oppmerkingene. I verste fall kan du ende opp med å dekke fire plass hvis du parkerer i midten. Følges reglene veldig strengt, kan du altså risikere at heller ikke to parkeringslapper er nok.

- Det er opp til eieren av parkeringsplassen hvilke regler som gjelder, forklarer administrerende direktør i Europark, Per Rune Lunderby til Dinside.

Parkerer du hengeren uten at den er koblet til bilen, er du også nødt til å være på vakt. Da mener Europark at du må legge den gyldige billetten godt synlig i frontruten og skrive på hengerens kjennemerke, hvis du har parkert bilen der. Hvis bilen ikke er parkert der, må du ta med deg billetten og ta vare på den.

- Det finnes to måter parkerende kan få informasjon når de parkerer - gjennom skilt med standardregler, eller skilt med særskilte regler. Som regel når det er gratis parkering hvor man kun må hente seg en lapp, er det nok med en lapp. Men for ordens skyld bør man alltid ta en titt på skiltene, råder Lunderby.

LES OGSÅ: Parkeringsboten følger deg

Her kan du sjekke om du burde fått bot

Parkeringsklagenemda har en oversikt over prinsippavgjørelsene fra tidligere saksbehandlingsprogram på sin nettside. Blant disse er det to eksempler som omhandler bil med tilhenger og parkering.

Avgjørelsene finner du under «betaling for bil og tilhenger på samme billett» og «parkering av bil og tilkoblet tilhenger med 1 gratisbillett».

I saken som omhandler parkering av bil og tilkoblet tilhenger med en gratibillett skriver nemda dette i vedtaket:

«Nemnda fant at det var tilstrekkelig at klager løste 1 billett for parkering av bil og tilhenger. Dette da formålet bak reguleringen er oppfylt ved at det trekkes 1 billett. Dette vises når parkeringen ble påbegynt for både bil og tilhenger, siden disse er koblet sammen, og nemnda kan ikke se grunn til at det må trekkes 2 billetter i et slikt tilfelle. Klager fikk på denne bakgrunn medhold. Vedtaket var enstemmig.»

LES OGSÅ: Slik unngår du bilsalg-smellen

Hva med gatelangs?

Når det kommer til å parkere gatelangs på offentlige parkeringsplasser, må du også være forsiktig.

- Strengt tatt er reglene slik at du skal holde deg innen et felt, men vi praktiserer det ofte slik at vi aksepterer to plasser - så lenge du har to lapper i frontruta, forklarer Asle Rønning, stabsleder for Bymiljøetaten i Oslo kommune til Dinside.

Han understreker også at du aldri vil få mer enn en tilleggsavgift.

- Grunnen til at vi har disse reglene og oppmerkingene er jo at flest mulig skal kunne finne seg en parkeringsplass, avslutter han.

<b> HVOR MANGE? </b> Parkerer du på offentlige parkeringsplasser med avgift, må du alltid ha to parkeringslapper i frontruta. I situasjonen på bildet over trenger du kun en.
HVOR MANGE? Parkerer du på offentlige parkeringsplasser med avgift, må du alltid ha to parkeringslapper i frontruta. I situasjonen på bildet over trenger du kun en. Vis mer


LES OGSÅ: Dette kan fort bli en rådyr opplevelse

Ikke alltid to lapper

Europark skriver videre at det finnes to unntak. Parkerer du ved et senter som har såkalt gratisparkering, hvor du kun må huske å hente deg en lapp og legge den i ruta, gjelder ikke denne reglen.

Parkeringsbøter

Har du fått bot når du har parkert på gratisparkering med henger? (Avsluttet)
Nei, men jeg har opplevd å få en annen parkeringsbot som jeg mener var idiotisk.(31%) 413
Nei, heldigvis ikke.(31%) 410
Nei, parkerer aldri med henger.(29%) 384
Ja, det var utrolig irriterende.(7%) 93
Ja, men det ordnet seg.(1%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Da trenger du bare å legge én billett i ruta, uansett hvor mange parkeringsplasser kjøretøyet ditt strekker seg utover.

Det er det ikke alle parkeringsvaktene som har fått med seg. Da en av Dinsides lesere parkerte utenfor et senter i Oslo med henger, kom han tilbake til bilen og fant den gule remsa på frontruta - til tross for at lappen lå godt synlig i frontruta.

Enden på visa ble at han slapp boten uten engang å måtte diskutere, etter en enkel og hyggelig samtale med senterkontoret.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi alltid kan bli bedre, men vi har gode opplæringsrutiner hvor våre ansatte får grundig gjennomgang av reglene, avslutter Lunderby.

Så hvis det dukker opp en slik bot utenfor et senter, til tross for at du hadde fiksa parkeringslapp i ruta, bør du ta kontakt med ledelsen på senteret du besøkte. Da vil du mest sannsynlig få beskjed om at boten blir sletta.

LES OGSÅ: Husk urskive om du vil parkere gratis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer