Pass på huden i sola

Sola ser endelig ut til å komme til sør. Her får du rådene du trenger før du inntar badehåndkleet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værmeldingen for de neste dagene er endelig mye sol og varme i Sør-Norge. Og dersom du nå for første gang i sommer endelig kaster genseren, kan det være greit med noen soltips på veien.

Les også: Ti brennende spørsmål:

Her er sju solråd fra overlege Ingeborg Margrethe Bachmann ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus og Gades Institutt ved Universitetet i Bergen:

Kraftige stråler-
- Sola er like kraftig sent på sommeren som tidlig. Derfor gjelder det samme som før: Ta det litt med ro, bruk klær og skygge. Blir du solbrent vil du jo flasse, og da blir du ikke brun. Det finnes ingen snarvei til å bli brun, utenom selvbruningskrem.

Føler du deg blek hvis du ikke får solt deg på noen dager? Da har du kanskje tanoreksi:

På sjøen
- Husk at på sjøen reflekterer vannet solstrålene tilbake, slik at man får en forsterket effekt av sollyset. Man blir mye raskere brent i en båt enn på en gressplen. På sjøen er det dessuten vind, slik at man ikke merker det hvis det begynner å svi. Det blir det samme som på høyfjellet med snø.

Solkrem fra i fjor?
- Holdbarheten på solkrem i dag er nok ganske lang. Men man skal egentlig smøre ganske tykt på, så hvis man har altfor mye solkrem fra i fjor så har man enten smørt seg for lite eller vært for mye på Vestlandet.

Merking på solkrem
- Tidligere Trodde man det bare var UVB-strålene som ga hudkreft, men så har det vist seg at det er både UVB- og UVA-strålene. Sjekk at solkremen beskytter mot begge!

Les også: Nordmenn på føflekkreft-toppen:

Ta solpauser
- Solkrem forebygger solbrenthet, men når man er smurt med solkrem oppholder man seg kanskje lenger i sola. Da kan det tenkes at man utsettes for like mye kreftfare. Derfor bør man ta solpauser selv om man har smurt seg.

Innta skyggen
- Det kan høres kjedelig ut når sola omsider kommer, men sola er på det sterkeste i 13-14-tiden på dagen. Et par timer før og etter det er det grunn til å være litt forsiktig. Du trenger ikke gå inn, men oppsøke skyggen eller ta på litt lette klær.

Er du solbrent?
- Blir du først solbrent, så kan du bruke en lindrende fuktighetskrem, eventuelt en med litt aloe vera eller en hydrokortisonkrem. Det kan ha litt lindrende effekt på solbrenthet.

Det eksisterer mange myter om soling. Les mer her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!