Pass på fødselsnummeret ditt!

Fødselsnummeret ditt er unikt, og du beholder det selv etter at du er død. Stadig flere private selskaper ber om ditt fødselsnummer når du vil inngå avtaler med dem. Men har de egentlig lov til å kreve det?

Du har sikkert opplevd det. Stadig flere er interessert i å få tak i fødselsnummeret ditt, blant annet har det blitt helt vanlig at du må oppgi det når du skal skaffe deg lånekort hos den lokale videoforhandleren.

I Norge får hver person tildelt sitt eget fødselsnummer ved fødselen. Selv om mange har samme fødselsdag, har alle sitt eget nummer. Dette har vi uendret hele livet. Fødselsnummeret ditt er altså unikt, og består av en tallrekke på elleve sifre. Først kommer fødselsdatoen din i tall, deretter fem tilleggssifre, som er personnummeret ditt.

De tre første av disse sifrene er individnummeret ditt, hvorav det siste tallet forteller omverdenen om du er gutt eller jente, (oddetall = gutt, partall = jente). De to siste sifrene i fødselsnummeret ditt er kontrollsifre, og kan beregnes matematisk ut fra de første ni sifrene.

Hvorfor bør du ikke gi fra deg fødselsnummeret?

I og med at det bare er du som har den tallkombinasjonen som utgjør fødselsnummeret ditt, er fødselsnummeret en perfekt identifikasjonskilde. Hvis noen derimot kun har navnet ditt og fødselsdatoen, vil de ofte finne flere personer, spesielt om du heter Andersen eller Hansen.

Det er staten som har utstyrt oss med denne perfekte identifikasjonstaggen, og grunnen er at det gjør det lettere å administrere befolkningen best mulig i det offentlige systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt har imidlertid sine ulemper, også fødselsnummeret. Siden fødselsnummeret er en perfekt måte å identifisere deg på, er det også en perfekt koblingsnøkkel i private bedrifters datasystemer.

Har de først fått fødselsnummeret, er det ingen sak å identifisere deg. Navn og nummer vil nemlig lyse mot dem, når de sitter i sine dunkle lokaler og planlegger å bombardere postkassen din med reklame om sitt eget selskaps fortreffelighet.

Jo flere som vet fødselsnummeret ditt, jo større blir også faren for at en nysgjerrigper med uærlige hensikter får tilgang til sensitive opplysninger som er lagret om deg i offentlige registre. Det er lite hyggelig å tenke på at en som utgir seg for å være deg, kan få tilgang til din sykejournal, etter å ha identifisert seg med ditt navn og fødselsnummer... Det er altså ikke uten grunn at Datatilsynet anbefaler at du er restriktiv med fødselsnummeret ditt.

Hvem har rett til å få fødselsnummeret?

Alle offentlige organer har hjemmel i lovverket til å kreve ditt fødselsnummer. Til det offentlige må du altså oppgi fødselsnummeret når de krever det.

Private selskaper har derimot som en klar hovedregel ikke rett til å kreve å få ditt fødselsnummer.

Å nei, ikke denne karen...

Kommer du i videobutikken og vil registrere deg som kunde, kan du nekte å oppgi fødselsnummeret. Videobutikken har nemlig ikke rett til å be om det!

Dette høres jo greit ut, men hva skjer så? Møter du en riktig vriompeis bak skranken kan du nemlig oppleve å få følgende svar: "Sorry kompis, får ikke jeg fødselsnummeret ditt, så får heller ikke du leie film."

Valget er dermed ditt. Bor du et sted hvor det vrimler av konkurrerende butikker kan du jo snu på hælen, og heller velge den nærmeste konkurrenten. Men når regnet høljer ned, og du står der med favorittfilmen under armen, er det ikke alltid like lett...

Ikke farlig å oppgi fødselsdato.

Vaktbikkja som jobber for deg
Vaktbikkja som jobber for deg Vis mer

En av våre lesere kontaktet oss etter å ha vært inne på Tele2`s nettsider. Han ville benytte Tele2`s telefontilbud, men for å få dette måtte han registrere seg på et bestillingsskjema. I tillegg til navn og adresse, ble han der bedt om å oppgi sin fødselsdato. Dette syntes han var merkelig og kontaktet oss.

Den bekymrede leser kan imidlertid ta det helt med ro. DinSide tok nemlig kontakt med Datatilsynet som ga svar på tiltale:

- Det er få betenkeligheter så lenge du kun oppgir selve fødselsdatoen, og ikke hele fødselsnummeret. Selve datoen er nemlig ikke nøyaktig nok til å gi en 100 prosent sikker identifikasjon. I tillegg skal ikke offentlige etater som besitter sensitiv informasjon gi dem ut, uten at hele fødselsnumeret er oppgitt.

Går tom

I og med at alle har sitt eget personnummer, vil vi før eller siden gå tom for ledige tall, vil du vite mer om når det skjer kan du trykke her.