Har du ett barn som prøver å komme seg inn på boligmarkedet, og ett annet som allerede eier bolig, men som trenger penger til å pusse opp badet?

Dette skjer med pensjonen din når du dør
Da kan du hjelpe dem ved å gi forskudd på arv.
– Ettersom boligprisene har økt, har det blitt vanligere å gi arveforskudd, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.
Av de foreldrene som velger å gi barna et enkeltbeløp, opplever banken at dette ofte brukes på kjøp av første- eller andregangsbolig. Sjeldnere brukes forskudd på arv til å betale ned lån.
Det er, derimot, ikke slik at du alltid kan gi arveforskuddet til hvem du vil, når du vil, uten å ta hensyn til arveregler og andre arvinger.
Du kan også arve skatt
For det første, det er per i dag ingen arveavgift, uansett beløp og om arven blir fordelt før eller etter et dødsfall.
Til tross for dette, er det ikke sikkert du unngår skatt helt.

– Hvis du arver eiendeler som giver kan selge uten skatt, kan du også selge dem videre skattefritt, sier Andreas Poulsson, advokat hos Codex.
Men dersom et salg av en eiendel hadde utløst gevinstskatt fra givers side, vil du også arve giverens «skatteposisjon».
Dette betyr at du må betale skatt på det du eventuelt tjener på salget dersom den du har arvet fra ville måttet betale skatt om han hadde solgt det.
– I disse tilfellene var det som regel mer gunstig å betale arveavgift enn å bli gevinstbeskattet, slik reglene er nå, sier Poulsson.
Arveavgiften ble fjernet 1. januar 2014 – og i stedet kom reglene med gevinstbeskatting.
Poulsson råder til å investere forskudd på arv i varige verdier og ikke bruke dette på forbruk.
Pass på pliktdelsarv
En av fordelene ved å gi arv på forskudd, er at du i større grad kan bestemme til hva og hvem arven går.

På den andre siden, kan en ulempe være at det blir splid mellom arvingene, hvis du for eksempel gir større verdier til enkelte arvinger.
Advokat Trude Stormoen i Langseth advokatfirma ber deg derfor passe på at arveforskudd blir godt dokumentert og at du må passe på å følge det loven sier om pliktdelsarv.
«Pliktdelsarv» er den arven barn og barnebarn av den avdøde har lovmessig krav på.
Dette utgjør som regel to tredeler av formuen, men det finnes beløpsbegrensninger.
Uskiftet bo begrenser også
Er ektefellen din død, sitter du gjerne i såkalt «uskiftet bo». Det vil si at du som lengstlevende ektefelle overtar formue, eiendeler og gjeld, mens arveoppgjøret med avdødes arvinger blir utsatt.
Dersom boet ikke blir gjort opp før du dør, deler arvingene etter deg og ektefellen all arven.
Sitter du i uskiftet bo, kan du ikke gi arveforskudd uten videre, påpeker Stormoen. I så fall kan andre arvinger også kreve tilsvarende forskudd på arv.

Du MÅ imidlertid ikke sitte i uskiftet bo dersom du ikke vil:
Arveoppgjøret etter en avdød ektefelle kan også gjøres mens gjenlevende ektefelle er i live. Da vil gjenlevende ektefelle få sin del av arven samt sin del av en eventuell felles formue.
Dersom arveoppgjøret tas slik – altså at «boet blir skiftet» – vil andre arvinger samtidig få sin andel av arven etter avdøde.
Er det arv eller gave?
Det kan være greit å avklare om forskuddsarven skal trekkes fra et seinere arveoppgjør, eller om det skal anses som en gave som ikke skal avkortes, ifølge Poulsson i Codex advokater.

Samboere er ikke likestilt med gifte
For eksempel vil et forskudd på arv kunne tilgodese ett barn framfor et annet, dersom det ikke trekkes fra dette barnets del når resten av arven blir fordelt.
– Er du gift, er arv og forskudd på arv verdier du kan holde utenfor delingen ved et eventuelt samlivsbrudd, legger Poulsson til.
Dette er en annen grunn til at dokumentasjon på hva arveforskuddet går til er viktig.
Verdiendring på arvegods
Poulsson erfarer mye av det samme som Folkvord i DNB, at forskudd på arv ofte blir brukt til boligkjøp og -oppussing.
Hvis du etterlater en hytte eller annen gjenstand som flere arvinger ønsker, kan det være greit å ha avklart hva som skal skje med denne eiendelen på forhånd.
– Dette kan du også spesifisere i et testamente, men du har større handlefrihet i levende live, sier advokaten.
Det kan imidlertid oppstå uklarheter hvis hytta er gitt som forskudd på arv, men så har verdien av den steget innen det endelige arveoppgjøret. Dette er særlig et problem dersom verdistigningen har vært stor.
– Slike forhold er det også viktig å gjøre klare på forhånd, og som arvelater står du i stor grad fri til å bestemme hvordan fordelingen skal skje, sier Poulsson.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.