At butikkansatte i Norge noterer ned sikkerhetskoden, er nytt for Visa, som nå vil se på rutinene. Foto: Colourbox.com
At butikkansatte i Norge noterer ned sikkerhetskoden, er nytt for Visa, som nå vil se på rutinene. Foto: Colourbox.comVis mer

Pass på denne koden!

Butikkansatte skriver ned sikkerhetskoden din.

Hvis du handler med kort og betalingssystemet svikter, hender det at du betaler med en såkalt reserveløsning. I slike tilfeller blir du bedt om å vise legitimasjon, og den butikkansatte noterer ned detaljer fra kortet ditt, ofte CVV-/CVC-koden din.

Nå advarer Forbrukerrådet mot praksisen.

CVV-/CVC-koden er den tresifrede koden som står på baksiden av kortet ditt, i enden av signaturfeltet. Denne koden brukes for eksempel ved bekreftelse av mange kjøp på Internett som en ekstra sikkerhet.

>>>Chip'en virker!

Alt du trenger for å handle

Når du handler varer eller tjenester på Internett, er dette hva Visa kaller en card not present-transaksjon, altså en transaksjon der kortet ditt ikke er fysisk til stede. Dermed ber nettbutikken som regel om utløpsdato og/eller CVV/CVC-koden for å sikre seg mot svindel.

Men disse opplysningene er også alt du trenger for å handle på nettet, opplysninger det er nokså enkelt å skaffe seg dersom du for eksempel jobber i butikk.

Tall fra Visa viser at antall svindelsaker der kortet ikke er fysisk til stede ved transaksjonen, stadig øker.

Falsk eller ekte minibank?

Skal ikke noteres ned

Det er derfor veldig dumt å gi fra seg sikkerhetskoden til en butikkansatt, mener Forbrukerrådet.

– Ved kjøp i butikk eller restauranter skal ingen koder noteres ned, forteller Christina Lind, Country Manager for Visa Europe i Norge, til Forbruker-rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier at Visa har to sikkerhetsmetoder ved bruk av kredittkort i butikk eller restaurant: Det ene er bruk av pin-kode, det andre er signatur av kvittering.

– Så lenge kunden har handlet i god tro da den butikkansatte skrev ned koden, vil banken betale tilbake beløpet og gi deg nytt kredittkort hvis du blir svindlet, opplyser Lind.

Mye uvitenhet

En journalist i Forbrukerrapporten har vært innom ti ulike butikker i Oslo sentrum for å sjekke hvilke rutiner butikkene har ved bruk av kredittkort uten legitimasjon. Journalisten la frem kredittkortet og et førerkort som legitimasjon og spurte betjeningen hvilken kode de hadde skrevet opp hvis de ble bedt om kontrollnummer.

Fem butikker svarte at de ville skrevet opp journalistens personlige sikkerhetskode, til tross for at flere av de ansatte var usikre på om det var riktig kode. Kun to ansatte visste at det var førerkortnummeret som i dette tilfellet skulle brukes som kontrollnummer. Hadde journalisten brukt et debetkort med bilde som legitimasjon, var det dette kortets kontrollnummer som skulle noteres.

Hvilken nettbutikk liker du best? Du kan stemme