Pass på bilen i byen

Snøen er borte, og nå skal byene vaskes. Står bilen din parkert langs veien bør du passe på slik at den ikke blir tauet inn i dragsuget når vegvesenet har vårrengjøring.

Rent og pent

Etter en lang og kald vinter har snøen endelig smeltet over store deler av landet. Tilbake ligger grus og støvlettødeleggende salt, men nå tar de rette instanser affære. Veiene skal vaskes!

Se etter disse skiltene! Illustrasjonsfoto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin
Se etter disse skiltene! Illustrasjonsfoto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin Vis mer


Flott for alle som er lei av å snuble i singel, men har du bilen din stående på gateplan, bør du være på vakt. Står den i veien når det skal gjøres rent, blir det fort noen tusenlapper å betale.

I hovedstaden er vårrengjøringen allerede godt i gang, og målet er en skinnende ren by innen nasjonaldagen. For at dette skal gå så smertefritt som mulig har samferdselsetaten lagt ut datoer for planlagt vasking i Oslo, vei for vei, slik at det skal være så enkelt som mulig å forholde seg til.

Det er imidlertid et stort MEN her: Datoene er kun veiledende, og det vil bli satt opp varselsskilter minst 24 timer i forkant. Og det er din jobb å følge med: Ifølge Samferdselsetaten er det din plikt å sjekke gaten der bilen er parkert minst én gang i døgnet.

Dyrt

Blir bilen tauet bort, blir det fort dyrt. I tillegg til vanlig parkeringsgebyr på 500 kroner, må du ut med inntauingsavgift på 2.090 kroner. I tillegg til dette kommer en avgift på rund 180 kroner per påbegynte døgn bilen står i opplag (kilde: Trafikketaten i Oslo.) Prisene kan variere fra kommune til kommune.

Det vil si at om bilen din blir tauet mens du er på påskefjellet, blir det fort snakk om beløp i størrelsesordenen 4.000-5.000 kroner.

Hvem har ansvaret?

Den enkelte kommune har ansvaret for rengjøring av kommunale veier. Statens vegvesen har ansvaret for statlige veier og europaveier. For å få vite nøyaktig når din parkeringsgate skal vaskes bør du kontakte samferdselskontoret i din lokale kommune.

Tips fra samferdselsetaten: Skal du reise bort, og har ikke mulighet til å parkere på parkeringsplass? Lån ut bilnøklene til en venn som har hjemmepåske, som kan kontrollere at bilen din har det bra.

Nyttige lenker

Norge.no
Statens Vegvesen