Pass opp for den farlige kua

Tines Litago-yoghurt frister med sine fargerike kuer. Men for Hanne Sofie Stenberg (8) er det utenkelig å kjøpe slik "nei-mat". Høyt sukkerinnhold er skadelig for henne, slik det også er for en stadig økende del av befolkningen.

Hanne Sofie ligger på sofaen og spiser is og gelé i dag, noe som ellers er utenkelig. I dag er et unntak, siden hun er nyoperert. Hanne Sofie på åtte er større enn gjennomsnittet. Legen på sykehuset har fortalt at Hanne Sofie lider som følge av en sammensetning av uheldige gener, noe mange feilaktig kaller insulinintoleranse. Det fører til at hun lagrer mer fett i kroppen enn normalt.

Mamma Hilde Stenberg er oppgitt. Foto: Marianne Henriksen Vis mer


På verdensbasis får stadig flere samme diagnose. Fedme rangeres av Verdens Helseorganisasjon (WHO) som verdens tiende helsetrussel. Flere dør nå av feilernæring enn av sult.

Det første familien Stenberg gjorde da legene stilte Hanne Sofies diagnose var å kutte ut meieriprodukter og gjærbakst fra kostholdet. Effekten var stor. Borte ble de kraftige raserianfallene, den store tristheten og det misfornøyde draget rundt øynene hennes. Plutselig begynte hun å vokse i lengden mens vekta stod stille.

Da Hilde og Torgeir Stenberg valgte å legge om kosten for Hanne Sofie, var det like greit at Martin (5) og Tuva (2) også spiste det samme. Så lenge Hilde følger med på hva de spiser, er det ingen fare for at de ikke får i seg det de trenger av næringsrik mat.

Bare må ha det

- Å gå i butikken var et mareritt til å begynne med. Fristelsene er overalt. Barnevennlig design preger så å si alt det usunne. Si meg, hvorfor kan ikke yoghurt med 0,1 % fett ha barnemotiv på seg? Mamma Hilde Stenberg fortviler over de mange sukkerfellene i glad design og "sunnhetsdrakt".

De kommer fra mange forskjellige produsenter, og selv om hun ikke ønsker å føre noe personlig korstog mot noen av dem, synes hun det er viktig å sette fokus på situasjonen.

- Litago-produktene fra Tine er mest iøyenfallende, siden Tine signaliserer kjernesunnhet og trygghet for de fleste. Noe vi bare må ha. Jeg merker om Hanne Sofie har spist noe hun ikke skulle. Humørsvingningene kommer tilbake og vekta øker dramatisk, sier hun.

En yoghurt er alt som skal til.

Du finner dem i alle varianter. Litago står side om side med mindre dominerende leverandører. Farger og pakninger sloss om oppmerksomheten, og korn i sukkertøydrakt hopper i lokket på de merkene som ikke har fargerike kuer.

Familien Stenberg har lagt om kostholdet. Nå skal Hilde lære andre å lage sukkerfattig mat. Foto: Marianne Henriksen Vis mer


Hilde har blitt kreativ av å måtte kutte ut produkter som for andre er en selvfølge. Eksperimentering på kjøkkenet har gjort henne til litt av en ekspert, noe som har ført til at hun nå skal holde et lite kokkekurs for andre familier med tilsvarende problemer. Der skal ikke deltagerne bli forbauset over vaffelrøre med farris eller eplejuice. Hilde lager også sunnere is selv.

Et tips er å gi barna lørdagsgodteri rett før leggetid, slik at kroppen kan bearbeide produktene under søvn. Takket være samarbeid med helseseksjonen i kommunen har barna med tilsvarende diagnose nå også fått et eget treningstilbud tilrettelagt for seg.

- Det er synd at ikke flere produsenter tyr til fruktose i stedet for hvitt sukker, men det er jo dyrere, sukker hun.

Tapper kroppen

Hvitt sukker tilsettes produktene for å spare på andre råvarer. For dem med denne typen uheldig gensammensetning bidrar dette til å tappe kroppen for næringsstoffer som kalsium, vitaminer og mineraler.

Produsentene vet hvilke knapper som skal trykkes på for å nå barna. Vi finner Litago i salg av elevråd på barneskoler og ved frokostbordet på Barne-TV.

Tines fagleder på ernæring, Lise Foss Andersen, sier at Litago-produktene ikke har mer sukker enn konkurrerende produkter. Kunstig søtstoff anbefales ikke solgt til barn under tre år, derfor har ikke de sukkerfattige produktene barnevennlig design. Hun forteller også at Tine ikke påvirker TV-produsenter til produktplassering i barneprogram, fordi det strider i mot Tines etiske retningslinjer. Likevel skjer det, og det er TV-produsentenes egne valg.

Snikende fare

- Endelig er Norge på banen i denne diskusjonen, etter at vi har påpekt dette i 30 år, sier Dag Viljen Poleszynski, dr. philos og fagredaktør i Mat&Helse. Han har tidligere aldri fått skikkelig aksept for sine synspunkter.

Han har lenge rettet en finger mot for mye sukker i produkter. I boken hans Sukker en snikende fare ble tiltak som skattelegging, merking av usunne produkter og reklametiltak tatt til orde for.

Fotomontasje: Marianne Henriksen Vis mer


Niende februar møttes helsepolitikere, matvareprodusenter og dagligvarebransjen for å bli enige om en handlingsplan. Tydeligere produktmerking og begrensning av markedsføring rettet mot barn sto på agendaen, på initiativ av Nordisk ministerråd, etter at WHO foreslo satte sukker på dagsordenen.

Hanne Sofie har ikke behov for merking lenger. Hun er klok av skade, og holder seg unna pakningene med fargerike kuer på. Når oldemor serverer sin rømmegrøt med sukker til, insisterer hun på å forsyne seg selv. Da er hun sikker på å ikke få for gode porsjoner - porsjoner som ødelegger hverdagen hennes.

Les mer på Propaganda:
Matreklame lager feite barn
Nå skal folket slankes