Pass opp for bakterier i softis

Dårlig hygiene gir store utslag av bakterier.

Den ser god ut, men softis kan skjule bakterier hvis hygiene ved utsalgstedet er for dårlig. Foto: PantherMedia / Kheng Guan Toh
Den ser god ut, men softis kan skjule bakterier hvis hygiene ved utsalgstedet er for dårlig. Foto: PantherMedia / Kheng Guan Toh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Mattilsynet kontrollerte softis-utsalg i Rogaland i slutten av mai, ble det funnet store mengder tarmbakterier i prøvene i tre av tretten utsalg.

Dette tilsvarer hele 23 prosent av de kontrollerte utsalgene, et resultat seksjonsleder Gyrid Espeland ikke er fornøyd med.

Vasker ikke godt nok

– Bakterier i softisen skyldes at det vaskes for dårlig. Det skyldes altså for dårlige rutiner med hygienen, og er helt unødvendig, sier hun til DinSide.

Espeland utelukker ikke at dette er et problem flere steder i landet.

– Når en såpass stor andel får slike resultater, skjønner vi at det kan være et problem flere steder. Det er grunn til å tro at i alle systemer kan være noen som ikke gjør jobben sin, sier hun til DinSide.

Spør om rutinene

Ved de tre utsalgsstedene, som alle tilhører samme kioskkjede, ble det funnet så store mengder tarmbakterier av typen Enterobacteriaceae at de måtte stenge salget av softis. Denne typen bakterier kan føre til næringsmiddelbåren sykdom, som diaré og oppkast.

– Utsalgene som fikk stengt salget innrømmer rutinesvikt, men har vært veldig flinke til å følge opp, og har skjerpet rutinene. Nå har de åpnet igjen, sier Espeland, og mener folk ikke bør være redde for å spise softis i sommer.

– Er du i tvil, så spør utslaget om hvilke rutiner de har for rengjøring av softis-maskinen.

Les også: Svært mange blir syke av dette i Thailand