Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Pass munnen din!

Ellers kan tennene dine fort se slik ut. Her er tannsyndene du begår daglig.

Publisert
Sist oppdatert

Hvite, sunne tenner er tegn på ungdom, skjønnhet og god helse - derfor vil vi også gjerne ha det.

Les også: Tennene våre smuldrer bort

Ifølge ekspertene på helsenettstedet WebMD gjør vi imidlertid mange ting hver dag som ødelegger blendasmilet. Dette får tanntrollene til å våkne:

Kaffe, te og cola

Dette er verstingene når det gjelder å sette flekker på tennene. Drikkene er mørke og vil skape misfarging om du inntar dem hver dag. Etter hvert som du blir eldre blir misfargingen stadig mer synlig.

Drikker du tre eller flere kopper daglig kan du prøve å bytte ut en eller to med vann.
Det hjelper også å være nøye med tannpuss og bruk av tanntråd.

Les også: Prisen for et hvitt smil. Sjekk vår pristest!

Rødvin

Rødvin er kanskje godt for hjertet, men slett ikke for tennene. Også her vil tannemaljen absorbere fargen i vinen. Regelen er at det som setter flekker på en hvit skjorte også setter flekker på tennene.

Med mindre du er vinsmaker bør du unngå å beholde vinen lenge i munnen. Jo lenger tid tennene utsettes for fargestoffene, dess mørkere blir de.

Vær nøye med tannhygienen også her, og drikker du vin hver dag bør du vurdere å bruke en tannkrem med blekende effekt.

Les også: Ny munn på en time

Røyking

Tobakk er som kjent farlig for helsa. I tillegg setter den flekker på tennene, gir dårlig ånde, øker risikoen for munnkreft og tannsykdom. Den amerikanske tannlegeforeningen estimerer at røyking er skyld i nærmere 75 prosent av tannsykdommene hos voksne.

Les også: Har du dårlig ånde? Slik tester du

Tobakk skader vevet i gummene dine. Den påvirker tannfestet, slik at risikoen for å miste tennene øker. I tillegg blir blodforsyningen til gummene redusert når du røyker.

Straks du slutter å røyke stopper du misfargingen av tennene. Etter tre til fem år er risikoen for å få munnkreft halvert.

Les også: Denne skader tennene dine

Bær

Blåbær, solbær og andre mørke bærtyper misfarger tennene dine. Er du glad i disse godsakene bør du pusse tennene etter at du har spist.

Les også: Munnen avslører deg

Enkelte typer frukt og grønnsaker er imidlertid naturlige tannblekere, som for eksempel epler og gulrøtter. Fibrene i disse matvarene «pusser» tennene og bidrar dermed til å eliminere flekker.

Les også: Mat som gjør tennene hvite

Søtsaker

Søt mat klistrer seg til tennene og gir dermed god grobunn for bakterier. Allerede etter 30 sekunder starter nedbrytning av tannemaljen, så du gjør lurt i å bruke tannbørsten etter sukkertøyet.

Har du ikke anledning til det bør du tygge sukkerfri tyggegummi. Da produseres mer spytt, slik at bakteriene raskere vaskes vekk. Inneholder tyggegummien stoffet xylitol er det et pluss - det har vist seg å hemme bakterievekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer