Pass deg på januarsalg

«Sjokkpriser» trenger ikke å være sjokkerende lave.

KLAR TIL KAMP: Butikkene finner frem de største tilbudsskiltene sine nå som nyttårssalget starter. Men pass på. Det er ikke billig alt som blinker. Foto: Colourbox.com
KLAR TIL KAMP: Butikkene finner frem de største tilbudsskiltene sine nå som nyttårssalget starter. Men pass på. Det er ikke billig alt som blinker. Foto: Colourbox.comVis mer

Også i år hadde det lønt seg å kjøpe julegavene etter jul. For også i år klekker landets handelsmenn ut et inferno av tilbud på nyåret.

Men at noe er på romjuls- eller januar-salg trenger ikke å bety at det er spesielt billig.

Nå ber Forbrukerombudet nordmenn å "utvise en sunn skepsis".

Her er årets produkter du bør styre unna på nyttårssalg

Ulovlige "tilbud"

Et tilbud er en pris som er lavere enn det normale, altså førprisen. Men ofte oppgis førpriser som sjeldent eller aldri tas i bruk. Dermed kan tilbudsprisen i virkeligheten være det normale, og "tilbudet" bare tull.

- Det er selvfølgelig vanskelig for forbrukeren å vite om førprisene er reelle. Derfor er det få som klager til Forbrukerombudet. Men konkurrentene har ofte god greie på hverandres priser, og tipser oss ofte om feil, seier fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet i en pressemelding.

ADVARER: Fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet minner om at "tilbud" ikke alltid betyr tilbud. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
ADVARER: Fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet minner om at "tilbud" ikke alltid betyr tilbud. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet Vis mer


Det er ulovlig å ha "tilbud" om ikke tilbudet er reelt. Det er også ulovlig å ha tilbud på varer som butikken vet de har svært få eksemplarer av, bare for å lokke kunder til butikken.

- Det holder ikke å annonsere for en salgsvare som butikken bare har ett eksemplar av, understreker Gjedrem.

Dette bør du gjøre

Så hva bør du gjøre, om du ikke skal følge "SJOKKPRIS"-skiltene som en møll?

Du må tenke selv.

 • Det aller viktigste er å sjekke prisen hos flere butikker. Sjekk også nettpriser, for eksempel via tjenester som Prisjakt.no.
 • Finner du varen billigere ett annet sted, betyr det ikke nødvendigvis at du må kjøpe den der. Si til butikken du ønsker å handle i at konkurrenten eller en nettbutikk har en lavere pris, og selgeren vil sannsynligvis prøve å blidgjøre deg.
 • Er du tålmodig, lønner det seg også å følge med på prisen over tid. De store elkjedene skrur opp og ned prisene, og ved å følge med kan du finne bunnene. Er ikke prisen på dette bunnnivået, kan det lønne seg å heller vente, eventuelt fortelle selgeren at du vet bedre. Det er tross alt lov å prute i Norge også.

Les også: Å jada, visst kan du prute!

Slik lures du

Det har vært mange eksempler på ulovlige og tvilsomme tilbud i løpet av året.

 • Garderobebransjen har fått mye kjeft av Forbrukerombudet. De store kjedene reklamerte med avslag fra priser som var veiledende, men sjeldent i bruk. Dermed var mange av «tilbudene» slett ikke tilbud, men priser som nesten alltid var i bruk. Til DinSide sa aktøren Garderobe-Mannen at kjeden gjorde dette fordi "alle de andre gjorde det".
 • Les saken: Bransjen selv innrømmer at de jukser med prisene

 • Dunbransjen har fått samme kritikk. Flere av de største aktørene, som Jysk og Hansen & Dysvik, skal ha brutt loven ved å ha lure-tilbud. Blant annet gjennom "tilbudsvarer" som aldri ble solgt til full pris.
 • Les saken: - Glem rabatten på sengetøyet!

 • Byggevarebransjen har også fått søkelyset på seg, etter en rekke reklamer hvor veilledende priser blir oppført som førpriser. Dette er ikke lov, men Maxbo hevdet å ikke prøve å lure noen.
 • Les saken: - Vi vil ikke lure kundene våre

 • DinSide har også skrevet mye om ugunstige pakketilbud i år. Blant annet solgte Elkjøps nettbutikk en TV og veggfeste for 32.999 kroner, mens disse to kjøpt separat kom på 31.280 kroner. Altså var pakketilbudet 1.719 kroner dyrere. Sjekk med andre ord prisen for varene hver for seg før du hopper på slike tilbud.
 • Les saken: Nå gjør Elkjøp det igjen - slår til med ugunstig pakketilbud