Ideen om å ta betalt for å "tilfeldigvis" vise frem produkter på TV er gammel.
Men reglene i Norge har ikke tillatt hva som helst. Man har forsøkt å skille reklame fra redaksjonelt innhold, på samme måte som pressen gjør det. En norsk TV-kanal kan ikke plassere Coca-Cola på bordet etter betaling fra brusprodusenten. Gjennom sponsing og avtaler i produksjonsselskapene har man sett tendenser til slikt også i Norge, men i liten grad sammenliknet med andre land.
Et nytt EU-direktiv åpner nå for mer klassisk produktplassering på norske TV-skjermer. Det vil si at en TV-kanal kan få betalt fra Coca-Cola for at deltakerne kun drikker deres brus i programmet, kanskje etterfulgt av noen "Nam, nam, Coca-Cola er jommen godt og leskende".
Direktivet er allerede innført i blant annet Storbritannia, og endringer i også norsk lovgivning er ute på høring.
Slik kan reklamen bli mindre tydelig i Norge
Bekymret forbrukerombud
Ettersom produktplassering nå er tillatt i Storbritannia, hvor flere norske TV-kanaler holder til, eksponeres allerede norske TV-seere for følgene av direktivet.

Blant annet kan TV3 nå ta betalt for gi deltakere i Paradise Hotel et bestemt produkt i hendene. Kanalene har ikke startet riktig ennå, men snart vil produkter ta mer og mer plass i norske TV-ruter.
- En uheldig utvikling, sier forbrukerombud Gry Nergård til DinSide.
Redd for barna
Hun liker slett ikke at skillene mellom reklame og redaksjonelt innhold nå viskes ut. Det blir vanskeligere å skille hva TV-programmet ønsker å fortelle deg, og hva de får betalt for å fortelle deg.
- Man mister muligheten til å se på reklame med sunn skepsis. Etter en stund ser du kanskje at hyllene dine er fulle av produktene du ser i favorittprogrammet ditt, sier Nergård.
Sex og singelliv tjener millioner på produktplassering
Hun er spesielt bekymret med tanke på barn og unge, som er ekstra påvirkelige. EU-direktivet forbyr produktplassering i nyhets- og barneprogram, men dette er ikke godt nok for Nergård.
- Det blir for snevert. Programmer som Idol og X Factor, som er interessante for barn, kan fortsatt ha produktplassering, sukker forbrukerombudet.
Fristende tilbud
Fremover får TV-kanalene to valg: De kan enten bruke produkter de mener passer best, og ikke få et rødt øre, eller bruke produkter som produsenten betaler dem for å bruke.
Man behøver ikke være økonomiprofessor for å forstå hvilket alternativ mange velger.

- Det vi også er redde for, er at de som driver med produktplasseringen påvirker innholdet i programmene. Da blir det enda større grunn til å rope varsko, mener Nergård.
For at seerne skal forstå at produktene er bevisst plassert, skal det vises en "P"-logo på skjermen før og etter programmer som inneholder produktplassering.
Men heller ikke dette er nok til å roe ned forbrukerombudet.
Disse reklamene ble for sterke
Ingen etisk bekymring
I TV3 er stemningen en ganske annen. Salgsdirektør Eivind Ruud Johnsen gnir seg i hendene, og har ingen etiske betenkeligheter.
- Nei, ikke i det hele tatt, sier Johnsen til DinSide.
Han mener regelverket til organisasjonen Ofcom, som TV3 må rette seg etter, tar seg av alle potensielle problemer. Og produktplassering har allerede forekommet i programmer som Top Model og Landskampen. Det var da produksjonsselskapet som stod for dette, ettersom TV-kanalene først nå har fått muligheten til å selge slikt selv.
Nå skal produktplasseringen settes i system, gjøres tydeligere og gires opp. For meg og deg betyr det flere produkter i programmene, som slett ikke er tilfeldige.
Og ikke minst programmer som legger til rette for produktene, på lik linje som programmene i dag legger til rette for reklamepauser.

Slik prøver næringslivet å få tak i pengene dine
Like lange pauser
- Hva tjener vi TV-seere på dette, egentlig?
- Jeg tror dere vil se kule, gode og relevante plasseringer av produkter, svarer Johnsen.
- Mener du altså at et TV-program blir bedre av å ha produktplassering?
- Ja, faktisk.
- Det er litt vanskelig å se for seg.
- Jeg kan ikke si så mye om det, uten å røpe hva vi jobber med. Men om et program tar for seg et spesifikt område, kan man vise nye produkter innen dette området, for eksempel kjøkkeredskaper. Det finnes muligheter for å sette produkter inn i en ny sammenheng, og vi er i gang med å finne ut hvordan.
- Men nå som programmene får reklame inne i seg også, får vi kanskje kortere reklamepauser?
- Det kan jeg ikke tenke meg.
- Så hva skal dere bruke alle de ekstra pengene på?
- Enda bedre programmer.
Ja, reklamepausene blir faktisk lengre og lengre
Hva synes du om produktplassering? Bør det bli tillatt også for norske kanaler? Si din mening under!
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.