Pass deg for lisensjegeren!

Fristen for å betale NRK-avgiften gikk ut 1. september, og kontrollørene landet rundt er på full jakt etter tyvtittere. Blir du tatt kan det koste deg dyrt. Men er det mulig å slippe unna? DinSide har sett nærmere på saken.

NRK-lisensen er i år på 1.640 kroner i året, det vil si at du må betale i underkant av 137 kroner i måneden.

Pengene dekker produksjonen av NRKs programmer på radiostasjonene og TV-kanalene NRK 1 & 2. Omtrent 90 prosent av NRKs totale inntekter kommer fra lisensavgiften som fastsettes av Stortinget hvert eneste år.

Mange snikere

Selv om du ikke ser på NRK, må du fortsatt betale! Vis mer

I 1999 hadde NRK 1.685 millioner lisenser, noe som ga statskanalen inntekter på over 2,8 milliarder kroner.

Over 60 millioner kroner av dette blir brukt til å kreve inn lisensavgiften, samt til å holde liv i de rundt 55 kontrollørene. Kontrollørene jobber nemlig jevnt og trutt hele året, i håp om å avsløre så mange tyvtittere som mulig.

Det antas at cirka 180.000 nordmenn lurer seg unna avgiften i år. Dette er en nedgang fra 1998, hvor hele 250.000 lurte seg unna.

- I Norge utgjør antall tyvtittere cirka 9,5 prosent av antall lisenspliktige, forteller kontrollsjef Freddy Lysjord ved Lisenskontoret. - Vårt mål er å selvsagt å redusere dette tallet så mye som mulig, men helt uten tyvtittere vil vi nok aldri bli.

Gulrot

Lysjord sier at lisensbetalere som selv melder seg, skal slippe å måtte betale lisens for hele 2000.

- Du skal kun måtte betale lisens fra den dagen du melder deg. Men dersom du blir avslørt av en av våre kontrollører, har vi mulighet til å kreve lisenspenger for tre år tilbake i tid, samt ilegge straffegebyr på 15 prosent av hele beløpet. Det kan med andre ord svi. Nekter du å betale har vi i tillegg hjemmel til å foreta trekk fra lønnskontoen din.

Unnskyldninger

- Folk er stort sett ærlige når våre kontrollører ringer på døren, sier Lysjord. - De kommer gjerne med unnskyldninger som at de har fått tv-en i gave, eller ikke trodde det fantes noen NRK-avgift. Undersøkelser viser imidlertid at de fleste nordmenn har hørt om denne avgiften, sier Lysjord. Det brukes ikke peilebiler lenger, ettersom responsen er bedre ved å ringe på døren til folk eller bruke telefonen.

- Kontrollørenes jobb er uansett å sikre NRKs framtidige inntekter, og som regel aksepterer folk at de har blitt avslørt og sier seg villig til å begynne å betale avgiften.

Du kan si nei

Om du virkelig vil snike deg unna avgiften, selv når kontrolløren kommer døra, er det faktisk mulig. Du har nemlig ingen plikt til å slippe kontrolløren inn boligen din.

Klarer du å holde maska, og skrur av TVen hver gang du åpner døra, kan du altså vri deg unna. Hvis du orker da...

Om kontrolløren ser TVen gjennom vinduet, kan du nok likevel regne med en ekstraregning i posten.

Hvordan bli lisensbetaler?

Alle som kjøpter en tv, video eller satelittuner (parabol), blir automatisk registrert hos Lisenskontoret. Dette skyldes at forhandlerne plikter å melde fra om hvem som kjøper slike produkter. Det avgjørende for om du må betale lisens er imidlertid ikke om forhandleren har en slik plikt, men om du har en mottager som gjør det mulig å se på TV.

Dermed vil også du som sitter med et TV-kort i datamaskinen være lisenspliktig. Husk at avgiften skal betales enten du eier, låner eller leier TV-mottageren.

Du kan ha så mange TVer eller videoer som du vil på en lisens, men det forutsetter at mottakerne benyttes av deg selv, din ektefelle eller dine barn. Selvforsørgende barn som har sin egen TV, må løse egen lisens.

Her er vel oppdagelsesrisikoen minimal, spør du oss…

Vil du slippe unna straffegebyret og leve et ærlig liv, kan du sende en e-post til [email protected] med navn, adresse og telefonnummer. Du kan også kontakte lisensavdelingen på telefon, eller via brev:

  • NRK lisensavdelingen
  • Postboks 600
  • 8601 Mo
  • Telefon: 75 12 22 50

Hva brukes lisenspengene til?

Lisenspengene brukes som nevnt i hovedsak til å produsere programmer. I de siste årene har noen av midlene også blitt brukt til å utvikle NRKs digitale tilbud.

NRK sender tre riksdekkende radiokanaler døgnet rundt. I 1999 sendte NRK Radio 23.785 timer. Tar man med Utenlandssendingen og de digitale kanalene, er NRKs samlede radiotilbud på 61 572 timer. I tillegg har du selvsagt NRKs to riksdekkende fjernsynskanaler, NRK1 og NRK2, som samlet hadde 7004 timer med TV-sendinger i 1999. 53 prosent av dette var egenprodusert.