Denne krabaten liker seg godt akkurat nå. Foto: Universitetet i Bergen
Denne krabaten liker seg godt akkurat nå. Foto: Universitetet i BergenVis mer

Pass deg for hytteloppene

Når varme påskegjester kommer til hytta, våkner loppene til live.

Varmen kommer sigende etter en times tid med fyr på peisen i den rå, vinterkalde hytta. Endelig er det ferie, og hytta skal nytes til fulle. Og loppene gleder seg også, for de skal nyte deg når de er vekket fra vinterdvalen.

Fugleloppa Ceratophyllus gallinae våkner nemlig til live og kommer seg ut av fuglereiret på eller ved hyttene når de varmes opp av hyttefolket. Og fugleloppebitt kan gi store merker og kraftig kløe over lengre tid.

- Det kan bli ganske ille. Enkelte får store femkronersmerker, mens andre ikke får merker i det hele tatt. Bittene klør garantert i én uke, deretter avtar kløen. De sitter i grupper og rekker på kroppen, sier Reidar Mehl ved Folkehelseinstituttets Avdeling for skadedyrkontroll til Forskning.no.

Derfor klør du
Det kryr av dem i senga di

Ikke forstyrr

Loppa overvintrer som voksen loppe i en kokong i fuglereiret. Fra mars kravler den seg ut mot reirets inngang, og der står den klar til å ta spranget over på en fugl den kan bite seg fast i. Loppene er ikke særlig kresne, så de hopper også mot mennesker som forstyrrer reirplassen.

Men du kan bli kvitt fugleloppene før hele påskegjengen begynner å klø. Folkehelseinstituttet har gode råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjern reir

Dekk deg litt til, og se etter gamle fuglereir. Fjern reiret, og sprøyt med insektmiddel på reirstedet før og etter fjerning, og på gulvet eller bakken under reiret. Reirene må brennes eller kastes langt unna.

Det er ingen vits i å sprøyte rom i hytte og hus. Fugleloppa tåler ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn en til to uker. Den tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus.

Vegglusen invaderer Danmark
Disse deler du seng med

Rist sengetøy

På hytteturer i påsken beholder folk gjerne undertøyet på når de legger seg. Loppene blir derfor med i senga, og finnes ofte i soveposen. Det er nok å riste sengetøy og sovepose for å fjerne dem.

Årets nye fuglereir bør fjernes to - tre uker etter at ungene er fløyet. Da er det minst lopper. Bruk regntøy slik at loppene preller av og ikke kryper inn i genseren, og ta reiret direkte i en plastpose.

Skulle skaden likevel oppstå, skal du vite at loppebitt er ubehagelig og plagsomt, men ikke farlig. I verste fall kan du klore og klø deg til en såkalt sekundærinfeksjon.