Pass deg for flåtten

Flåtten er en liten sleiping som prøver å stjele blodet ditt. I verste fall kan du bli alvorlig syk av et bitt.

Vi har få skumle småkryp i Norge. Et vepsestikk svir, et myggestikk klør og maur kan være utrolig irriterende, men farlige er de ikke. Flåtten kan derimot skade deg.

Vær forsiktig
Et av problemene med flått, er at vi ikke nødvendigvis merker bittet før etter lang tid. Mens vi med veps og mygg får en reaksjon kort tid etter stikket, kan det i verste fall ta flere år før vi merker noe til flåtten. Ifølge Apotekenes composita (ACO) bites tusenvis av nordmenn årlig av flått, men de færreste er klar over det.

Derfor anbefaler Per Bjark, infeksjonsmedisiner ved Sykehuset i Vestfold, å sjekke kroppen for flått etter en dag i skogen eller ved sjøen.

- Se godt over kroppen, spesielt barn, på kvelden. Rask fjernelse er et poeng, sa han på et presseseminar hos ACO i mai.

Også hudlege Ole Fyrand oppfordrer deg til å være forsiktig.

- Vær ekstra forsiktig, særlig hvis du ferierer langs kysten. Hvis det er mye bregner i området er det spesielt viktig å sjekke seg, sier han.

Hvis du ikke fjerner flåtten raskt, risikerer du å bli syk. Fjerner du flåtten før 24 timer er gått, er sjansen for smitte svært liten.

Stort flåttår
Ikke alle flåttbitt er farlige. Cirka 30 prosent av flåtten er smittebærere. I fjor ble 267 nordmenn syke etter flåttbitt, og det er i kystområdene flest bites. Ifølge Helsenytt har minst 15 prosent av den norske befolkning blitt syke etter flåttbitt i løpet av livet.

Tallet kan bli høyere i år. Den lange vinteren fører til mer flått enn ellers.

- Flåtten har hatt det godt under snøen, så det blir et stort flåttår i år, sier Bjark.

Dersom du oppdager en flått på huden, bør du holde deg rolig før du fjerner den. Hvis du prøver å klemme den ut med fingrene eller bruker kjerringråd som parafin og konjakk på huden, kan du gjøre det verre. Det kan nemlig føre til at flåtten blir stresset og gulper. Det øker risikoen for å bli syk, ifølge Bjark.

Ole Fyrand synes heller ikke kjerringrådene er verdt å følge.

- Du bør heller ha konjakk i munnen, smiler han.

Ekkelt
Mange foretrekker, forståelig nok, hjelp for å fjerne flåtten.

- Noen synes den er så heslig at de må ha hjelp, sier Bjark.

Flått er et edderkoppdyr som kan bli opptil 20 millimeter stort. Oftest er den 10-15 millimeter. Armhulen, lårene og skrittet er mest utsatt, skriver Lommelegen.

Når flåtten fester seg til huden, suger den blod. Dersom den selv er smittet av en bakterie, kan den også smitte deg. En flått kan innta flere kropper, så smitten kommer ofte fra dyr.

Smitte fra flått kan utarte seg på flere måter. Som regel merker du influensalignende symptomer etter omtrent fire uker. Du kan blant annet få leddplager i de store leddene (knær, albuer), en mild form for hjernehinnebetennelse, muskelsmerter og ansiktslammelse.

 

Mozon, 7.7.2006