Prisen på pakker fra utlandet avhenger av valutakursen. Akkurat nå er den amerikanske dollaren og det britiske pundet dyrere enn gjennomsnittet i 2011. Foto: Per Ervland
Prisen på pakker fra utlandet avhenger av valutakursen. Akkurat nå er den amerikanske dollaren og det britiske pundet dyrere enn gjennomsnittet i 2011. Foto: Per ErvlandVis mer

Pass deg for dyrere dollar

Amerikanske dollar koster mer enn på lenge. Følger du ikke godt med på kursen, kan det bli dyrt å handle fra USA og andre land.

Er du glad i å handle på nett, er en sterk krone godt å ha. Valutastatistikk fra Norges bank har lenge vist at den norske kronen holder seg relativt sterkt sammenliknet med andre valutaer.

Men 2012 har startet med at en rekke viktige netthandel-valutaer har blitt dyrere på nyåret sammenliknet med i fjor. Det kan få stor betydning for deg som handler på nett.

Dyrere dollar

Den amerikanske dollaren er blant valutaene du bør følge nøye med på i disse dager. I skrivende stund melder koster dollaren 6,02 kroner. Det er mer enn 7 prosent mer enn gjennomsnittet i fjor.

Svenske kroner og britiske pund er også dyrere i dag enn snittet det siste året. Både euroen og danske kroner er litt billigere.

Sistnevne har i dag nesten samme verdi som norske kroner. En dansk hundrings koster nå 103,5 norske kroner.

 Svenske
kroner
Danske
kroner
EuroBritiske
pund
Amerikanske
dollar
Enhet100100111
I DAG86,5103,57,79,26,0
SNITT 201186,3104,67,89,05,6


Hvorfor er det så viktig

Grunnen til at det kan være så viktig å følge med på valutakurser, er den berømte 200-kronersgrensen. Kort oppsummert, gjør grensen at du som regel må betale moms og noen ganger toll for varer som koster mer en tohundrelapp - og som du har handlet fra en utenlandsk nettbutikk.

Handler du klær fra USA, må du i de fleste tilfeller betale toll i tillegg, og da kan varen fort bli mye dyrere enn planlagt. Et klesplagg til 500 kroner fra USA kan bli tillagt toll på 53,50 kroner og moms på 138,38 kroner. Går forsendelsen gjennom Posten, må du regne med et fortollingsgebyr på 120 kroner. Da vil pakken koste deg 811,88 kroner, altså 62 prosent mer enn det varen egentlig kostet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bør du passe ekstra godt på om du bestiller varer som koster rundt 200 kroner, for da er du sårbar for å måtte betale betydelige ekstrakostnader.

TIPS: Vil du slippe å regne ut om du må betale toll eller merverdiavgift? Da bør du sjekke DinSides netthandelskalkulator, som regner ut totalsummen for deg.

Tallene du bør følge med på

Hver bank operer med egene valutakurser, og er som regel litt høyere enn Norges Banks «offisielle» tall. det er derimot hverken bankenes eller sentralbankens kurser som gjelder, når du handler på nett fra utlandet.

Da må du forholde deg til Tollvesenets egne kurser. Disse kursene stemmer ikke hundre prosent overens med sentralbankens tall, fordi Tollvesenet ikke oppdaterer kursene like hyppig. For tiden slår denne forsinkelsen positivt ut for nordmenn, siden amerikanske dollar er billigere hos Tollvesenet enn i norske banker.

Tallene du trenger finner du her: Tollvesenets valutakurser

Vær oppmerksom på én ting: Valutaomregningen blir utført når varen du har bestilt ankommer Norge. Det er altså ikke kursen ved bestillingstidspunktet som er avgjørende for om du må punge ut merverdiavgift og eventuelt toll for varene.