IKKE LURT: Kenneth Rasmus Greve ble oppringt av en domenehai, men hadde heldigvis nok kunnskap til å ikke la seg lure.  Foto: Magne Sandnes
IKKE LURT: Kenneth Rasmus Greve ble oppringt av en domenehai, men hadde heldigvis nok kunnskap til å ikke la seg lure. Foto: Magne SandnesVis mer

Pass deg for domenesvindlere

Har du et eget domene kan du få en frekk svenske på tråden.

Kenneth Rasmus Greve ble denne uken oppringt av en trivelig, svensk kvinne fra selskapet Nordisk Domänhantering.

Noen var interessert i å kjøpe et domene som liknet hans, fortalte kvinnen. Greve eier et .com-domene ("eksempel.com") og nå var noen i ferd med å kjøpe samme adresse under et annet toppdomene (som "eksempel.net").

Ville Greve verne om sitt domene, gode navn og rykte, kunne kvinnen selge han adressen under andre toppdomener for en klekkelig sum. Om han var rask, vel og merke, før denne "noen" snappet domenene før han.

Greve lurte på nøyaktig hvem "noen" var, og kvinnen i andre enden raslet demonstrativt med noen papirer.

- Dessverre, det finner jeg ikke ut av, ble konklusjonen.

- Jeg skjønte med én gang hva dette dreide seg om, forteller Greve til DinSide.

Les historien om Lars Egil Berg, som mener seg svindlet på VG Nett

Urealistisk problem

Telefonsamtalen var trolig et klassisk eksempel på domenesvindel: Selskaper som ringer nordmenn og ber dem forte seg, så andre ikke skal kapre nettadresser som likner deres.

I virkeligheten kan alle registrere de domenene de selv vil, uten at noen andre skal blandes inn. Vil du for eksempel kjøpe VG.com, er ikke dette noe eierne av VG.no har noe med. En aktør som kan registrere domener for deg vil normalt ikke kontakte VG Nett om du forteller dem at du ønsker VG.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil VG Nett senere ha denne adressen, må de kjøpe den direkte av deg. På nettet er det nemlig førstemann til mølla. Stikk i strid med hva selskaper som Nordisk Domänhantering påstår.

"Frekt som bare det"

Dette er Greve fullt klar over, da han jobber som kreativ leder i reklamebyrået NeoLab.

- Det er jo frekt som bare det. Jeg slutter aldri å bli overrasket over frekkheten på nettet, sukker han.

Har du eget selskap? Da bør du passe deg for Planlegis

ADVARER: Hilde Thunem er ikke redd for å kalle det hele svindel, og advarer nordmenn om å gå fem på.  Foto: Norid
ADVARER: Hilde Thunem er ikke redd for å kalle det hele svindel, og advarer nordmenn om å gå fem på. Foto: Norid Vis mer


Selv om ikke Greve gikk fem på, finnes det mange der ute som gjør nettopp det. Som Greve sier:

- Mange har ikke peiling på dette.

Bølge av svindel

Norid er ansvarlig for .no-domenet, og er godt kjent med problemstillingen.

- Dessverre, understreker daglig leder Hilde Thunem.

De siste ukene har de fått en ny bølge klager på slike selskaper, og Norid gikk nylig ut med en advarsel mot domenehaiene. Thunem mener det har kommet en "oppblussing" av slik svindel i Norge, og hun observerer en liknende bølge i Sverige. Dette kan henge tett sammen, da enkelte aktører er nettopp svenske.

- Svindlerne følger stort sett samme modus operandi som du beskriver, og prisene er langt over hva det vanligvis koster å registrere et domene, forteller Thunem til DinSide.

Du trenger det ikke

Domenehaiene ringer vanligvis små selskaper, men kan i prinsippet ringe hvem som helst som har registrert et domene. De sender også epost.

Blir du kontaktet, er tipset enkelt: Ta det rolig, og tenk selv. Etter all sannsynlighet er det ingen som "akkurat nå" er i ferd med å registrere en adresse som likner din.

Om så hadde vært tilfelle, er det de færreste som trenger å bekymre seg for dette. DinSide har for eksempel registrert DinSide.com og DinSide.org, men vi er en populær nettside hvor mange for eksempel kan taste .com ved en feiltakelse. Har du KnutsHjemmeside.com kan det være penger ut av vinduet å registrere KnutsHjemmeside.org bare fordi onkelen din surrer i adressefeltet.

Slik lager du egne nettsider - superenkelt og på ti minutter!

PROFT: Nordisk Domänhantering virker seriøst, men kan være alt annet.
PROFT: Nordisk Domänhantering virker seriøst, men kan være alt annet. Vis mer


- Mange tilbyr det kinesiske toppdomene .cn til norske bedrifter. Men for de fleste norske småbedrifter er ikke det kinesiske markedet så aktuelt, humrer Thunem i Norid.

"Myke verdier"

Nordisk Domänhantering, som ringte Greve, har et lurvete rulleblad. Søker du opp navnet deres finner du mange misfornøyde domeneeiere.

DinSide ringer selskapet for å la dem forsvare seg. Etter flere forsøk tar de telefonen.

- Du får sende en epost, forteller en kar til DinSide.

Sjefen skal ikke være tilgjengelig for å snakke med oss på telefonen. Så vi sender en epost, men mottar ingen svar. Vi ringer dagen etter for å purre. Sjefen skal fortsatt ikke være tilgjengelig.

- Det tar noen dager, forteller karen.

- Noen dager? Det er jo bare noen enkle spørsmål om hvordan dere driver butikken deres?

- Vi har mye å gjøre. Dere er ikke prioritert.

- Da vil jeg gjerne stille deg noen spørsmål.

- Det kommer om noen dager, takk for at du ringte, avbryter karen.

På nettet har Nordisk Domänhantering søkt etter folk for å selge det de kaller "varumärkesskydd" ("varemerkebeskyttelse"), som de kaller det. Eller domenesvindel, som Norid kaller det.

Selgerne får, ikke overraskende, god provisjon. Kjerneverdiene til selskapet er ifølge jobbannonsen "utvikling, myke verdier og lønnsomhet".

Snart kan du kjøpe domenet www.JegElsker.Bergen

Har du vært utsatt for noe liknende? Del med deg under artikkelen!