Akne- og prostatamedisin mot polypper omtales som ny behandling av nesepolypper i britiske media. Foto: University of Bristol
Akne- og prostatamedisin mot polypper omtales som ny behandling av nesepolypper i britiske media. Foto: University of BristolVis mer

Pass deg for denne

Overraskende medisin mot nesetrøbbel.

En medisin brukt til å behandle akne og prostatasykdom kan hjelpe mennesker med nesepolypper. Dette er ifølge Daily Mail en av flere nye behandlingsmåter for sykdommen, som ikke innebærer medisinske inngrep.

Cirka 48.000 nordmenn lider av nesepolypper i større eller mindre grad.

Betennelser utløsende

Nesepolypper er utposninger eller utvekster av slimhinnen i nesen. Noen ganger kommer polyppen fra en bihule, men henger ned i nesen. Opp gjennom tidene har man hatt mange fantasifulle og fargerike forklaringer på hva nesepolypper er - fra utflod av kroppssafter til kvinnelige brystvorter.

En vanlig, ufarlig polypp blir sjelden utviklet før 29-års alderen, og er vanligere hos menn enn hos kvinner. Øvre luftveisinfeksjon og bihulebetennelse kan være utløsende faktorer for polyppene, og man ser at det er økt forekomst hos astmatikere.

Polypper hos barn

Dårligere luktesans

Polyppene kan henge forover slik at de er synlige i neseborene, eller bakover mot svelget. Henger de bakover kan de ikke sees utenfra - men er ikke dermed mindre plagsom.

Ifølge Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen hos Lommelegen.no, kan nesepolyppene føre til at man får problemer med snørr i nesa, polyppene kan stenge nesa helt slik at du må puste gjennom munnen og får dårligere luktesans, og mange begynner å snorke.

Snorking er arvelig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandling

Man kan fjerne nesepolypper ved inngrep, men ifølge Arentz-Hansen og Moen har polyppene en hang til å komme tilbake. Tilbakefallsprosenten er så høy som 50 prosent.

I dag behandles polypper med nesespray, sprøyte eller operasjon. Glukokortikoid nesespray kan redusere størrelsene på polyppene, og noen ganger få dem til å gå helt tilbake. Det er øre-nese-halsleger som fjerner polypper ved kirurgiske inngrep der dette er nødvendig. Dette skriver Arentz-Hansen og Moen i en artikkel om polypper på Lommelegen.no

Antibiotika kan også være til hjelp for noen. Ifølge Daily Mail, viser en tidligere studier at antibiotika kan krympe polyppene hos halvparten av pasientene.

- Kan man bli kvitt polyppene ved å stikke hull på dem?

Nei, stikker man hull på polyppene, vil du sannsynligvis bare blø, uten å at polyppene blir borte, ifølge svarlege i Lommelegen, Dr. Roar Pedersen (les hele svaret her).