Påskegodt for millioner

Hver påske kjøper vi godterier for flere hundre millioner kroner - og disse produktene selger best.

I disse påsketider kjøper vi inn sjokolade og marsipan for millioner av kroner. <i>Foto: Colourbox.com</i> Foto: colourbox.com
I disse påsketider kjøper vi inn sjokolade og marsipan for millioner av kroner. Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Innbyggerne i Østfold og Vestfold spiser aller mest påskemarsipan.Nidar sjokoladefabrikk»


Er det sannsynlig at du vil spise tre hele Kvikk Lunsj i påsken, tror du? I så fall vil du spise like mange eksemplarer av den tradisjonsrike tursjokoladen fra Freia som gjennomsnitts-nordmannen.

- Vi selger en tredjedel av alle Kvikk Lunsj-sjokolader i påsken. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt ni stykk Kvikk Lunsj i året, og tre av disse spises i løpet av påsken, opplyser informasjonssjef i Kraft Foods, Kjersti Oppen.

Ingen skitur uten?

Kvikk Lunsj er sjokoladen som selger aller best i påsken. Foto: Freia. Foto: Foto: Freia
Kvikk Lunsj er sjokoladen som selger aller best i påsken. Foto: Freia. Foto: Foto: Freia Vis mer

Selv om Kvikk Lunsj ikke er noe påskeprodukt, er det denne sjokoladen som selger best av alle godte-produkter i påsken. Og aller mest går det av firepakningen på 188 gram, viser en undersøkelse utført av AC Nilsen i fjor.


Grunnen til at Kvikk Lunsj selger så mye i påsken, er nok at den helt siden 1930-tallet har vært markedsført som "tursjokoladen". I 60-årene ble fjellvettreglene trykket på baksiden av emballasjen. Dette ble så godt mottatt at Freia senere fulgte opp med annen nyttig turistinformasjon. Kraft Foods, som eier Freia, har i dag en sponsoravtale med Den Norske Turistforening og Skiforeningen om profileringen av Kvikk Lunsj.

Populære påskeegg

De fylte påskeeggene fra Freia er det mest populære påskegodteriet. Foto: Freia. Foto: Foto: Freia
De fylte påskeeggene fra Freia er det mest populære påskegodteriet. Foto: Freia. Foto: Foto: Freia Vis mer

Av de rene påskeproduktene (som kun selges i påskesesongen), er fylte påskeegg fra Freia en klar favoritt. I år regner Freia med å selge hele 5.300.000 eksemplarer av de lilla eggekartongene som rommer fire fylte sjokoladeegg. En slik kartong koster rundt 45 kroner. Med andre ord vil vi altså ha spist påskeegg for flere hundre millioner kroner når påsken er over for i år.


Påskeegg fra Freia vant i fjor DinSides store test av påskegodt. "Dette er en smør- og sukkerbombe, men vi liker det", konkluderte juryen.

Tradisjonsrik marsipan

Påskemarsipan er et av Nidars eldste produkter. Produktet ble lansert for første gang i 1915 og har blitt laget etter den samme hemmelige oppskriften i 90 år.

Denne påsken regner Nidar med å selge 23 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade. Litt over 4 millioner vil være gule påskekyllinger, mens nordmenn vil fortære nesten like mange påskeegg med eller uten sjokolade og strø, og nesten 850 kilometer med marsipanpølser- og stenger.

Vi spiser i gjennomsnitt 4,5 påskemarsipan-figurer fra Nidar hver påske. Foto: Nidar. Foto: Foto: Nidar
Vi spiser i gjennomsnitt 4,5 påskemarsipan-figurer fra Nidar hver påske. Foto: Nidar. Foto: Foto: Nidar Vis merHver nordmann spiser i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver i påsken. I Vestfold og Østfold står påskemarsipanen høyest i kurs og de to fylkene ligger på marsipantoppen. Innbyggerne i Sogn og Fjordane spiser minst påskemarsipan i landet, faktisk bare halvparten av det vestfoldingene spiser.

Påskemarsipanen er blitt en påsketradisjon for nordmenn flest. To tredjedeler spiser påskemarsipan hver påske, og i følge Nidar, sier 40 prosent av marsipanspiserne at de ikke kan se for seg en påske uten marsipan.

- Nordmenn liker å kose seg med produkter de har kjent fra barndommen av. Det er nok grunnen til at den tradisjonsrike påskemarsipanen fortsatt selger så godt, tror informasjonsrådgiver i Nidar, Marthe Schomacker.

Det lille ekstra

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er det forsatt i førjulstiden vi importerer mest sjokolade og marsipan til Norge. Men påskesjokoladen er også godt synlig i statistikken, med en liten importtopp i mars eller april hvert år.I butikkene begynner påskesesongen seks uker før påske. Da legges alle påskeprodukter ut for salg.

Marthe Schomacker i Nidar synes det må være lov å kose seg med påskegodt i påsken.

- Men det er viktig å huske på at sjokolade og marsipan kun skal være "det lille ekstra" i kostholdet, legger hun til.

Egget som symbol

Og "det lille ekstra" gjemmer vi på en helt spesiell plass akkurat i påsken. Har du lurt på hvorfor vi legger påskegodtet i et egg? Slik forklarer Nidar tradisjonen med påskeegg:

I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem igjen etter vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" - bokstavelig talt. Etter hvert begynte man å gi egg som gaver.

I fjor testet DinSide kilovis med påskegodteri: Se hva som bør havne i påskeegget, og hva du bør holde deg langt unna.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!