Påskeferie redder hjernen

Har du hatt en deilig påskeferie? - Det er ikke lengden det kommer an på, mener en norsk psykolog.

Mens noen heldiggriser kommer på jobben med ti fridager bak seg, har andre måttet nøye seg med noen få helligdager. Men en god påskeferie handler ikke bare om lengden på ferien, mener eksperten:

- Det vesentlige med en god ferie er at du har fått koblet helt av i det organet som de fleste av oss anstrenger daglig. Nye opplevelser og avkobling er det viktigste for hjernen i ferien, forteller Arnulf Kolstad som er professor i sosialpsykologi ved Universitetet i Bergen.

Ferie på fjellet
Den tradisjonelle påskeferien med skiturer og appelsiner i solveggen har mer for seg enn de fleste av oss er klar over. Avkobling og påskeferie er viktig for både fysisk og psykisk helse, mener Kolstad.

- Hovedpoenget er ikke hvor lang ferien er, men hva du gjør med den. For en som jobber på kontor vil det være langt bedre med en helg på fjellet, enn å surfe på nettet en hel uke hjemme i sofaen. På den annen side kan en kroppsarbeider kanskje ta ferien på biblioteket, sier han med et smil.

Må du jobbe litt i ferien? - Sørg for klare skiller mellom jobbtimer og fritid:

Avhengig av jobben
Professoren er kritisk til en moderne livsstil hvor vi blir stadig mer avhengige av jobben. Og for noen blir arbeidet så altoppslukende at de ikke klarer å koble helt av i ferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noen kan bli så forelsket i jobben sin at det blir et mentalt skadelig avhengighetsforhold. Dette likner på trekk som vi blant annet ser ved depresjoner, at det er vanskelig å komme ut av en bestemt tankerekke, forklarer Kolstad.

- I det lange løp tåler ikke kroppen og psyken vår den langvarige belastningen, og vi blir syke. Et slikt forhold til jobben kan sammenliknes med avhengighet til alkohol eller narkotika.

Professoren har følgende råd til deg som ikke har fått nok ut av årets påskeferie:

- Bruk nærmeste anledning til virkelig å koble av og oppleve noe nytt som du ikke gjør til daglig. Om det så bare er en ettermiddag med avkobling og nye impulser, er det allikevel bedre enn en lang ferie som brukes feil.

Har du lagt planer for sommerferien? - Sørg for minst tre uker!