Påskeegg er godt for hjertet

Husk kakao og påskeegg når du pakker tursekken i helgen. To nye studier viser at mørk sjokolade er godt for hjertet.

Snart er det tid for påskeegg og påskesjokolade. Hvis du velger mørk sjokolade framfor hvit kan du spise det med god samvittighet.

To positive virkninger
To studier har nå fokusert på sjokolade. Den ene undersøkelsen viser at stoffet flavanol i sjokolade kan være bra for hjertet. Den andre viser at mørk sjokolade er bra for blodtrykket og forbedrer insulinfølsomheten hos friske.

Italienske forskere sammenlignet effekten av mørk og hvit sjokolade på blodtrykket og glukose- og insulinresponsen blant 15 deltakere. De fikk enten 100 gram mørk sjokolade eller 90 gram hvit sjokolade i 15 dager. Etter en kakaofri fase på syv dager byttet deltakerne sjokoladegruppe.

HOMA-IR, et mål for insulinmotstand, var mye lavere etter mørk sjokolade enn etter hvit. Insulinfølsomheten var mye høyere etter mørk sjokolade. Dette kommer fram i forskningsrapporten publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

Usikker på grunnen
Også tidligere studier har vist at stoffet flavanol i kakao kan beskytte blodvevet. Beskyttelsen oppstår på grunn av antioksidantenes egenskaper og økt nitrogenholdig oksygen. Nitrogenholdig oksygen har også en sterk påvirkning på glukoseopptaket, så forskerne tror flavanol også kan gi positive stoffskifteeffekter.

Cesar G. Fraga fra University of California sier imidlertid at det ikke er klart om flavanol er den virkelige grunnen til effekten. Han kritiserer forskerne for at de ikke rapporterte hvordan de bestemte mengden av polyphenol.

Mozon.no, 25.03.2005