Har du en bærbar cd-spiller liggende, må du for all del ikke kaste den. Sengeliggende pasienter og alvorlig syke har glede av lydbøkene de får låne i pasientbiblioteket. Foto: colourbox.com
Har du en bærbar cd-spiller liggende, må du for all del ikke kaste den. Sengeliggende pasienter og alvorlig syke har glede av lydbøkene de får låne i pasientbiblioteket. Foto: colourbox.comVis mer

Pasientbiblioteket vil overta Discman-en din

Det er mange muligheter for å støtte en god sak – også for deg som har kvittet deg med den den bærbare cd-spilleren.

Høsten er høysesong for innsamlingsaksjoner og gode saker som både ønsker oppmerksomhet og bidrag. Men det er slett ikke penger som er den gjeveste valutaen for alle de gode formålene.

Ny tjeneste fra Finn.no: Dette gir naboene dine bort

Discman søkes

En noe uvanlig forespørsel i disse dager, men dette skriver altså Rikshospitalets Pasientbibliotek på sine Facebook-sider.

– Her på Pasientbiblioteket blir det lånt ut mange lydbøker og Discman-er til pasientene våre. Mange er sengeliggende og alvorlig syke, og har stor glede av dette tilbudet. Dessverre er det blitt vanskelig å få tak i nye Discman-er, da disse er på vei ut. Vi er derfor interessert i å høre om noen kunne tenke seg å donere bort gamle Discman-er til oss, oppfordrer biblioteket.

Virker den ikke og må kastes?

Vil låne puppen din

Premature barn får melk fra andre mødre gjennom sonde, frem til moren selv kan produsere nok melk.  Foto: Thomas Østnor
Premature barn får melk fra andre mødre gjennom sonde, frem til moren selv kan produsere nok melk. Foto: Thomas Østnor Vis mer


Landets sykehus trenger til enhver tid morsmelk til nyfødtavdelingen. Avisa Nordland meldte nylig at Nordlandssykehuset i Bodø trenger flere innskudd i morsmelkbanken. Det er særlig premature barn som trenger morsmelk fra givere. Det tar noen dager før morens egen melkeproduksjon kommer i gang, og det har ikke de minste barna tid til å vente på.

– Målet er at alle nyfødte skal kunne få tilbud om bankmelk dersom foreldrene gir samtykke til det. Friske babyer klarer seg til moren begynner å produsere melk, men en syk baby trenger morsmelk med det samme. Det er kjempeviktig at vi har nok melk slik at vi kan ha et tilbud til alle, forteller barnepleier Tove Frantzen til an.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rompevrikk for brystkreftsaken

I oktober måned danser kvinner, og kanskje noen menn, zumba for brystkreftsaken. Zumba er raskt blitt en populær treningsform i Norge. Her kombineres latinamerikanske danserytmer med mer tradisjonell aerobic. Søk etter zumba på Facebook, og du finner garantert et arrangement nær deg.

Rosa sløyfe-aksjonen er inne i sitt 14. år. Aksjonens mål er å bidra til å bekjempe brystkreft gjennom å spre informasjon og øke kunnskapen om sykdommen samt å samle inn penger til brystkreftforskning. Foruten om å danse for saken, kan du kjøpe rosa produkter. Hva med en rosa sløyfe til profilbildet ditt på Facebook?

Les også: Slik kan du skrive morsomme tegn på Facebook

TV-aksjonen

Søndag 21. oktober arrangeres alle innsamlingsaksjoners mor i Norge. Siden 1974 er det samlet inn totalt 4,5 milliarder kroner til TV-aksjonen. I årets aksjon er det organisasjonen Amnesty som får de innsamlede midlene. Du kan bidra med penger, eller gå med bøsse. 100.000 frivillige stiller opp for å gjennomføre den landsdekkende aksjonen.

Utseendet på bøssen blir ikke offentliggjort før søndag 21.oktober. Dette for å hindre at noen misbruker TV-aksjonens logomateriell til egen vinning.

– Bøssen blir vist frem i tv-sendingen på søndag klokken 16, og i media forøvrig. Slik kan man forsikre seg om at bøssen er ekte før bøssebærerne ringer på døren mellom klokken 16-18, forteller presseansvarlig Asha Ullah til DinSide.

Husk skattefradraget

Du kan få skattefradrag på gaver mellom 500 og 12.000 kroner til utvalgte gode formål, gitt at du gir bidrag på godkjent måte, for eksempel overføring i nettbank. I praksis betyr dette at gavebeløpet i realiteten koster deg 28 prosent mindre enn beløpet organisasjonen mottar. Eller at du kan gi 38,9 prosent mer.

Ble du forvirret av prosentene? Her er DinSides førstehjelp til prosentregning

Blant alle gode formål, er det alltids noen med mindre rent mel i posen. Man kan med fordel være litt kritisk til hvem man gir sitt økonomiske bidrag til. At organisasjonen du gir til kan tilby skattefradrag, kan du se på som et kvalitetsstempel. For å kunne tilby giverne sine skattefradrag, må mottakerorganisasjonen være godkjent av ligningsmyndighetene.

Skattelistene offentliggjort: Slik sjekker du deg selv eller andre

I tillegg kan Innsamlingskontrollen være en god kilde for å sjekke organisasjonens seriøsitet. De har ansvar for å ivareta at allmennhetens interesser i forbindelse med innsamlinger til humanitære, kulturelle og religiøse formål organiseres og gjennomføres på en betryggende måte og at forvaltningen av midlene er forsvarlig.