Parasitt rammer badenymfer

En forfriskende dukkert kan gi ubehagelige bivirkninger: Juni og juli er nemlig høysesong for svømmekløe.

Foto: Reidar Mehl Foto: Foto: Reidar Mehl
Foto: Reidar Mehl Foto: Foto: Reidar Mehl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klør det på hele kroppen etter at du har badet i ferskvann? Da kan du være angrepet av parasittiske ikter, eller flatmark, som har trengt seg inn under huden din.

- Problemet øker raskt når vannet er over 20 grader, så utbruddene kommer som regel i juni og juli. I Sør-Norge ligger derfor forholdene til rette for utbrudd nå, ifølge Arnulf Soleng, seniorforsker ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet.

Iktene formeres i vannlevende snegler, før de legger på svøm etter fugler og blodårene deres. Innimellom bommer parasittene og treffer et menneske, men de kan ikke utvikle seg hos oss. I stedet dør de under huden vår og gir allergiske reaksjoner hos enkelte.

Les også: Slår allergialarm

- Ikke farlig
De første symptomene på svømmekløe er en kilende og prikkende følelse i huden. Dette merker du like etter at du har kommet opp av vannet. Etter hvert kan det også oppstå røde hevelser på dette området.

- Det er ikke farlig, og vil som regel gå over av seg selv etter en til to uker. Men akkurat som med myggstikk vil noen reagere mer enn andre. Dersom du får en kratig reaksjon, går det an å behandle med kløestillende midler, forklarer Soleng.

Klar for en dukkert? Sjekk vannkvaliteten i Oslo her:

Ille i Sognsvann
De siste årene har svømmekløe også blitt et problem lenger nord i landet og er vanlig blant annet langs Helgelandskysten. Steinsfjorden og Tyrifjorden i Buskerud er også utsatte badevann, mens i Oslo er Sognsvann et av de verste.

- Vi er nå i ferd med å sette opp plakater der vi informerer de badende om svømmekløe. Barn er spesielt utsatt siden de bader på steder hvor det er ekstra mye parasitter, forklarer Marit Mykland, helsekonsulent i bydel Nordre Aker.

Les også: Svøm deg slank:

Slik kan du redusere risikoen for svømmekløe:

* Bad i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, det vil si unngå områder med mye vegetasjon i vannet.

* Unngå strender som er påvirket av pålandsvind fordi parasittene kan konsentreres i slike områder.

* Svøm helst på dype områder, som for eksempel fra flytebrygger.

* Tørk huden umiddelbart etter bading. Da reduseres sannsynligheten for at parasitten trenger inn i huden.

* Hvis det er mulig, kan du ta en dusj med en gang du kommer opp av vannet.

* Vannfast solkrem kan muligens gjøre det vanskeligere for parasitten å trenge seg inn i huden hos mennesker. Dette er imidlertid ikke vitenskapelig bevist.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Ubehagelig overraskelser finnes ikke bare i vannet. Les også: Med kjøttetende bakteier i gymbagen: