Parabolguiden: Ikke gå i fella!

Valget er IKKE lett for nye parabolkjøpere: Skal du velge analog eller digital dekoder? Programpakken til Canal Digital eller Viasat? Og går det an å ha begge?

Med egen parabol kan du sitte i din egen stue og ta ned TV- og radiostasjoner fra hele Europa.

I tillegg kan du kaste programbladet. Elektroniske programguider holder deg til enhver tid oppdatert om TV-programmene på de ulike kanalene.

Problemet for den ferske parabolkjøper er imidlertid å orientere seg i markedet. Du kan for det første velge mellom et utall ulike parabolanlegg, der prisene i hovedsak varierer etter type satelittmottaker, og parabolens størrelse.

I tillegg kommer selvsagt valget av programpakke. I Norge er det to store aktører, Canal Digital og ViaSat, på markedet.

Hvilken leverandør skal du velge? Det må du nok finne ut av selv, her gjelder det å se hvilke kanaler de ulike selskapene tilbyr, og så velge det som passer best ut fra egne interesser.

Kort fortalt er fordelen med Canal Digital at de tilbyr engelsk premier league fotball, mens Viasat blant annet har TV-3 kanalene. For deg som liker å følge Rosenborgs kamper i Champions League, er kanskje det et viktig argument. En ulempe hos ViaSat er imidlertid at de ikke tilbyr TV2 og TV-Norge.

For å finne ut hvilken programleverandør du bør velge, bør du sette deg inn i selskapenes programpakker. De finner du ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

Kranglefantene Canal Digital & ViaSat

Canal Digital & ViaSat hadde tidligere i år en krangel der begge selskapene utestengte hverandres seere. Denne tvisten er nå bilagt, og selskapene tilbyr altså igjen det utstyret som behøves for å kunne ta inn alle kanalene. Det vil imidlertid ikke si at alle problemene er løst, dette kan du lese mer om her, eller ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

Analog eller digital dekoder?

"Du kjøper ikke gårsdagens teknologi - hvis du skal se på TV i dag". Dette er et slagord du kan se på enkelte reklameplakater for Canal Digital, men det er også gjennomgangstemaet i butikker der parabolutstyr selges.

Selv om du fremdeles kan få analoge mottagere, er det neppe tvil om at de digitale dekoderne har overtatt markedet. En ringerunde til et utvalg av landets forhandlere ga et klart svar: Kjøp digitalt.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Til høyre finner du også våre tidligere artikler om piratkort til parabolanlegg, og ikke minst problemet med hvor parabolen skal henges.