Papaya som medisin

Papaya kan ikke bare brukes til matlaging - den brukes også i behandling av ryggplager, skriver dr Bernt Rognlien.

Papaya som medisin

Den medisinske bruken av papaya skyldes at både blad og fruktkjøtt inneholder rikelig med proteinspaltende enzymer. Papaya har vært en viktig del av mayaindianernes medisinskap fra gammelt av.

Av dr Bernt Rognlien

Papaya er frukten til carica papaya - papaya treet som opprinnelig kommer fra Mexico og Mellom-Amerika. Papayatreet kan bli opp til 10 meter høyt og har store gule, oransje pæreformete frukter med tykt skall og store sorte frø.

Fruktene kan veie opp til 5 kg. Fruktkjøttet er vakkert lakserødt og saftig, med mild smak og konsistens som minner om melon og fersken. På grunn av fruktene dyrkes nå papaya i tropiske strøk over hele verden.

Papaya har rikelig med C-vitamin(60 mg pr. 100 gram), kalium og har også rikelig med gule fargestoffer - karotenoider som er sterke antioksidanter. Fruktene er saftige og er milde og gode på smak, de er lite sure og tolereres godt av barn. Umodne frukter oppbevares i romtemperatur til de blir myke og modne. Modne frukter gir etter for et lett trykk, lukter søtlig og har gul til oransje farge.

Skallet spises ikke. Del papayaen i to på langs og skrap ut frøene. Noen dråper lime eller sitronsaft fremhever smaken. Papaya kan brukes på samme måte som melon - spises med skje som den er. Med friskpresset lime er det en enkel, frisk og nydelig forrett. Når frøene er fjernet kan fruktene skrelles, skjæres opp i biter og brukes i fruktsalater, som kakefyll, eller tillages som sorbet eller iskrem til dessert. Papaya kan også brukes sammen med svinekjøtt, kylling eller skalldyr.

Den medisinske bruken av papaya skyldes at både blad og fruktkjøtt inneholder rikelig med proteinspaltende enzymer papain og chymopapain. Papaya har vært en viktig del av mayaindianernes medisinskap fra gammelt av. Frisk frukt hjelper på fordøyelsen av proteinrik mat som kjøtt, fisk og bønner. Papain brukes i dag som enzymtilskudd til mennesker som av ulike grunner har mangel på proteinspaltende enzymer og derfor fordøyer proteinrik mat dårlig. Papaya-rikt kosthold fjerner også de fleste invollsormer effektivt, te av frøene kan også brukes mot innvollsorm.

Papain -injeksjoner brukes i behandlingen av skiveprolapser ved alvorlig symptomgivende isjias. Papain har så kraftig proteinspaltende virkning at det løser opp den harde kjernen i mellomvirvelskivene og dermed fjerner prolapset. Da må papain injiseres direkte inn i mellomvirvelskivene- dette gjøres i dag ved flere nevrologiske avdelinger i Norge. Papain og frisk papaya kan også legges i stygge sår og byller for å løse opp dødt vev og dermed få en frisk sårflate som lettere vil gro.

På grunn av papain kan skallet av papaya brukes til mørning av kjøtt, men enzymet vil samtidig hindre gelatin i å stivne. Det er derfor ikke mulig å lage fruktgele, kald sufflé eller mousse med papaya.