På to hjul i vårsolen

Med snart snøfrie veier over store deler av landet er det på tide å ta frem sykkelen fra den mørke kjellerboden. Eller kanskje du vil ha en ny? Her er tips og råd til deg som vil møte våren på to hjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Vårpussen

Det er ikke bare å børste støvet av sykkelen før du triller ut på vårens første sykkeltur - men du kommer langt med en klut og litt såpevann.

Trykk her for en oversikt over hva du bør sjekke før du tar sykkelen ut på veien,

- eller trykk her for å se bilder av noen av vårens nye sykler.

Kjøpeguide

Før du kjøper sykkel er det smart å ha klart for seg når og hvor du har tenkt å bruke sykkelen. Skal du sykle på fjellet, i marka, på asfalt, på grusveier - skal du sykle fort, eller vil du sykle støtt? Du bør altså definere bruksområdet.

Er sykkelen et accessoir som skal imponere - eller vil du ha en sykkel du kan sykle opp milelange bakker, med minst mulig anstrengelse?

Trykk her for å få en oversikt over de vanligste sykkeltypene.

Å kjøpe sykkel er ikke nødvendigvis gjort på en-to-tre. Her er noen kjappe tips til deg som skal kjøpe nytt: Kjappisguide til sykkelkjøpet.

Den lette designsykkelen Altabike fås i år i solgult for deg som vil synes i trafikken. Foto: Gaute Gjol Dahle
Den lette designsykkelen Altabike fås i år i solgult for deg som vil synes i trafikken. Foto: Gaute Gjol Dahle Vis mer


Billig eller dyrt?

Billigsyklene blir stadig bedre, skal en tro produsentene og forhandlerne. Nå får du en grei sykkel til mellom ett og to tusen kroner. Men hvor mye må du ut med for å få en bra sykkel? Finnes det noe skjæringspunkt mellom pris og kvalitet?

I vår oversikt over de ulike sykkeltypene, har vi også tatt med hva du må ut med for de ulike syklene, og hvor mye du anbefales å bruke på de forskjellige typene.

Trykk her for å lese mer.

Bysykler

I et fåtall norske byer finnes det bysykkel-ordninger etter modellene kjent fra utenlandske sykkelbyer. Mot et symbolsk depositum, eller kjøp av et nøkkelkort til under hundrelappen, kan du låne sykkel, skulle du trenge en for et par-tre timer.

Les mer på: Sykkelby.no

Registrer sykkelen

Når du kjøper sykkel blir du stort sett anbefalt å registrere den i Falck Sykkelregister. Et nødvendig onde eller en reddende engel? Trykk her for å lese mer.

Kilder: Spinn Sykkelshop, Den Rustne Eike, Syklistenes Landsforening.

Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide