På tide med gull?

Liker du risiko har du en ”gyllen” mulighet til å tjene penger på år 2000 kaoset. Ifølge gullanalytikere kan en investering i gull nå vise seg å bli…gullkantet. Men du må skynde deg, årtusenets siste gullrush har allerede begynt.

Markedsanalytikere i anerkjente europeiske byråer tror usikkerheten rundt tusenårsskiftet vil gi gullprisen et kraftig puff.

- Årtusenskiftet kan bli begivenheten som gir gull sin rettmessige plass tilbake som ”trygg havn”, hevdet analytiker Gerard Kemp i BOE Securities på en internasjonal gruvekonferanse i Cape Town tirsdag ifølge Reuters.

Kemp får følge av Nick Farr-Jones, senior gullanalytiker ved meglerfirmaet Societe Generale.

- Den globale år-2000 angsten har allerede utløst spekulasjon i gull – en spekulasjon jeg tror når klimaks mot slutten av året. Jeg blir ikke overrasket om prisen per unse i desember overstiger 350 dollar, sier Farr-Jones.

Han anslår i et konservativt anslag en gjennomsnittspris på 310 dollar per unse i 1999. Til sammenligning var snittprisen i 1998 294 dollar per unse.

- Det er allerede solgt 50.000 kjøpsopsjoner på gull med innløsning i desember til 390 dollar per unse, opplyser Farr-Jones.

Får spekulantene rett kan vi altså forvente en prisøkning på over 35 prosent sammenlignet med dagens kurs.

Forsiktigere norsk anslag

Meglersjef Erik Marthinsen hos K.A. Rasmussen, norges gullgrossist, tror godt gullprisen kan stige i tråd med analytikernes teorier. Men han tror ikke på en pris på 390 dollar per unse.

- Prisen på gull kan nok stige i annet halvår, men ikke mer enn til 325 dollar per unse, sier Marthinsen til DinSide.

Får han rett øker prisen på gull i år med omlag 13 prosent.