<strong><b>ÅRSAVGIFT:</strong></b> 20. mars forfaller årets årsavgift. Foto: STINE OKKELMO
ÅRSAVGIFT: 20. mars forfaller årets årsavgift. Foto: STINE OKKELMO Vis mer

På tide å betale årsavgiften

Nå skal staten kreve inn 9,46 milliarder kroner. Klarer du å betale i tide?

Publisert
Sist oppdatert

Betaling av årsavgift for 2014 er rett rundt hjørnet. I år er det snakk om hele 3,6 millioner krav som skal betales, til den nette sum av 9,46 milliarder kroner, ifølge Toll.no.

Satsen for 2014 er på 2.995 kroner for bensinbiler, eller 3.490 kroner om du eier dieselbil uten partikkelfilter.

Hvert år er dette en av de statlige regningene mange sliter med å betale i tide, viser tall fra Statens innkrevingssentral. Gjelder dette deg, lønner det seg å ta noen grep allerede nå.

Slik får du unna årsavgiften

I alt 65.132 årsavgifter måtte kreves inn av Statens innkrevingssentral for 2013, i tillegg til 74.483 tilleggsavgifter. Som kjent har staten skyhøye purringer fra første dag etter forfall, og betaler du årsavgiften for sent er tilleggsavgiften, med noen unntak, på 250 kroner.

For å unngå betalingsproblemer og trøbbel med for sen årsavgift, er vanligvis råd nummer én å ha økonomisk buffer, i form av en reservekonto til uforutsette utgifter og de ekstra tøffeste regningene.

Men slett ikke alle har en slik buffer. Og hva gjør man da, når regninger som NRK-lisens eller årsavgift dukker opp?

- Når bufferen mangler, så er det brems i forbruket her og nå som gjelder. I praksis betyr det eksempelvis å kutte kafé- og uteliv, sosiale arrangementer, helgeturer med mer. Det er prisen å betale for at man har levd over evne slik at man ikke har bufferen når de store regningene dukker opp, sier Warloe til DinSide.

Hun råder også om å sette penger over på en egen regningskonto hver måned. Dette bør gjøres samme dag som lønningen kommer inn på konto.

- Da slipper du å hele tiden bruke viljestyrke når det dukker opp noe som frister, påpeker hun.

Dette skjer ved for sen betaling

Betalingsfristen for å betale årsavgift er 20. mars. Eide du kjøretøyet den 1. januar i år, er det du som må betale årsavgiften - selv om du skulle ha solgt bilen etter dette.

Unntaket er om du velger å vrake bilen innen den 20. mars.

Har du ikke fått tilsendt faktura eller har mistet den, kan du finne riktig betalingsinformasjon for ditt kjøretøy på toll.no.

Skulle du ikke klare å betale innen fristen, sender Tollvesenet i april ut purring med tilleggsavgift og forhåndsvarsel om avskilting til den som eier kjøretøyet på purretidspunktet. Dette er også er et forhåndsvarsel om avskilting av kjøretøyet.

Hvis ikke alle avgifter er betalt innen fristen på purringen, vil du motta vedtak om avskilting i juni. Kjøretøyet blir da avskiltet ved kontroll, ifølge Tollvesenet.

Her kan du se samtlige satser for årsavgiften for 2014.

Les flere gode råd om betaling og betalingsproblemer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer