Christian Lagerlöf har tatt Vapiano-konseptet til Sverige - og nå også til Norge. Selv forelsket han seg i restauranten da han jobbet i Tyskland på midten av 00-tallet.  Foto: Elisabeth Dalseg
Christian Lagerlöf har tatt Vapiano-konseptet til Sverige - og nå også til Norge. Selv forelsket han seg i restauranten da han jobbet i Tyskland på midten av 00-tallet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

På restaurant Vapiano får du ditt eget kredittkort

Her slipper dere å krangle regningen - og om hvem som har spist hva.

Publisert
Sist oppdatert

Det er et kjent scenario: Vennegjengen skal møtes i byen. Noen kommer rett fra jobb, og er skrubbsultne. Noen skal bare spise litt. Noen er ikke sultne, men klar for en øl eller fem, og det er minst én ammende eller gravid i følget.

Så kommer regningen og spørsmålet blir hvem som skal betale hva.

På Vapiano, hovedstadens nyeste tilskudd på restaurantkartet, er ikke dette noe problem. Her får alle gjester utdelt hvert sitt kredittkort når de kommer, som de så registrerer alle kjøp - fra forretter og middager, til desserter og drinker.

Kokken lager mat - og du registrerer hva du spiser ved å legge kredittkortet du har fått utdelt på skjermen foran kassen. Foto: Elisabeth Dalseg
Kokken lager mat - og du registrerer hva du spiser ved å legge kredittkortet du har fått utdelt på skjermen foran kassen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Her slipper dere å dra frem kalkulatoren for å finne ut hvem som skal betale hva. Alle bruker sitt eget kort til å registrere hva man spiser og drikker, sier Christian Lagerlöf, gründer og masterfranchisetaker for Vapiano i Sverige og Norge, til DinSide. – Men man kan selvfølgelig være gentleman og ta hele regningen til slutt, om man vil.

Trøbbel med mange regninger som skal deles? Prøv vår spleiselagskalkulator.

Gjør-det-selv

Som du kanskje skjønner: Vapiano er ikke en fancy restaurant med damaskservietter og stive priser. Det er heller ikke en fastfoodrestaurant, der halvfabrikata varmes opp i blinde. Men du må gjøre litt selv: Når du kommer inn, får du utdelt et kredittkort i resepsjonen. Så finner du deg et bord, før du går til den matstasjonen der de har maten du ønsker; Pizza, pasta eller antipasti/salat. Du bestiller det du vil ha, og så lager kokken maten foran deg, mens du venter. Velger du pizza, kan du få en elektronisk alarm som gir beskjed når pizzaen din er ferdig til å hentes.

Ta pastastasjonen; du kan fritt sette sammen pastatype med den sausen du ønsker. Ønsker du litt mer chili, litt mindre hvitløk, og kanskje litt ekstra persille, er det bare å gi beskjed til kokken, for maten lages foran deg. Du kan også bestille mineralvann fra kokkene - og så registrerer du hva du har bestilt ved å legge kredittkortet du fikk oppå en skjerm.

Ønsker du å nyte alkohol, finnes det en bar i enden av lokalet. Her kan du også bestille kaffe - og plukke opp dessert.

Når du går, går du tilbake til resepsjonen; og gjør opp "kredittkortregningen". Her kan du også trikse og mikse litt med regningen om du vil, for eksempel om dere er to som vil dele på en flaske vin. Du kan også fint gjøre opp flere kredittkortregninger, om du er i det spandable hjørnet.

Se bilder fra den nye restauranten

Se også: Slik blir Mathallen, Oslos nye matmekka

Tysk-italiensk

Bereiste lesere drar kanskje kjensel på den italienske restauranten. Vapiano Oslo er den 122. restauranten i rekken, så sjansen er stor for at du har snublet over den en gang før. Den første restauranten åpnet for knappe ti år siden i Hamburg i Tyskland, og siden har den spredd seg til nå 27 ulike land gjennom ulike franchisetakere.

Selv om Vapiano-kjeden startet i Tyskland, er maten absolutt italiensk. Det er pasta, pizza, , antipasti - forretter, ulike salater og ikke minst desserter. (Vi kan også anbefale Death by chocolate-kaken; selv om den, sammen med caesar-salaten, nok er det minst italienske på menyen.) Råvarene er viktige; og mye importeres direkte fra Italia - som parmaskinke, parmesanost, olivenolje og balsamico. Vinen er også hovedsakelig italiensk. Pluss for mange sorter vin på glass - inkludert musserende. Du er altså ikke prisgitt en halvsøt chardonnay om du ikke ønsker en hel flaske.

Vapiano får også spesialmel til pasta og pizza sendt fra Italia - for her lages alt fra bunnen. Ikke bare blir maten tilberedt mens du ser på, men pastaen blir bakt ut i et glassrom midt i restauranten.

– Det eneste vi ikke lager selv er ciabattaen; den er en bake-off, sier Lagerlöf.

En annen og viktig del av konseptet er at maten skal være rimelig. Pizza og pastarettene koster fra 95 til 155 kroner. Og da blir du mer enn mett.

Nysgjerrig? Sulten? Vapiano åpner i morgen, fredag 21. august, i Rådhusgaten 27 i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer