På nett uten abonnement

Du kan lett komme deg på nett uten å binde deg til abonnementsutgifter. Men det koster kanskje mer enn det smaker likevel…

Stadig får vi meldinger om at nå - NÅ - skal snart noen begynne å tilby tilgang til Internett gratis. I Norge venter vi fortsatt på de store aktørene på dette markedet. Likevel finnes det faktisk en slags mulighet allerede. Du kan komme deg på nett uten å betale abonnement til leverandøren med Telenor Link (815 30 815) og TV2 Access 2 (815 30 819). Men gratis - det er det langt i fra.

Lave minuttpriser

Med de mest profilerte leverandørene, Telenor, Telia, Tele2 og EuNet, kan du komme deg på nett for fra fire hundrelapper og oppover. I tillegg betaler du for den tiden du bruker mens du er oppkoblet. Med spesielle surferabatter fra både Tele2, Telia og Telenor kan du få minuttpriser fra ca. 10 øre. (Surfing på kveldstid med Tele2 internettabonnement og supersurftilbud.) Mer om dette kan du lese i en av våre tidligere 3271 TARGET="_top">artikler. I tillegg til denne prisen kommer oppkoblingsavgiften (45 øre fra alle leverandørene) og årsavgiften for internettabonnementet.

Hva får du?

Men du kan altså komme deg på nett uten å kjøpe abonnement. Med både Telenor Link og TV2 Access 2 kan du koble deg til nettet via spesielle 815-nummer. For å gjøre dette trenger du minimum en 386 PC, Mac eller Unix arbeidsstasjon. Du må også ha en browser samt et analogt modem eller ISDN kort med internettprogramvare og ISDN-abonnement. Begge steder får du med tilbudet full nettilgang, egen e-post konto og tilgang til nyhetsgrupper. E-postadressen blir [email protected].

Best for den sporadiske surferen

Men gratis er det selvfølgelig ikke. Hele 69 øre betaler du per minutt dersom du benytter dette. I tillegg er prisen den samme som hos de andre aktørene for å koble seg opp. (45 øre hver gang du kobler deg opp.) Beløpet blir belastet over telefonregningen. Det betyr at du på kveldstid og i helgene betaler syv ganger mer for å surfe med TV2 Access 2 eller Telenor Links 815-nummer, enn for å bruke Tele2s internettabonnement til Tele2s supersurfpris.

Men skal du komme deg på nett med abonnement fra Tele2, Telia, Telenor eller EuNet må du altså betale en årlig avgift i tillegg til tellerskrittene. Det billigste vi vet om for øyeblikket er abonnement fra Tele2 til 398 kroner for ett år. (Hva forskjellige abonnement koster kan du lese mer om 2132 TARGET="_top">her.) Det betyr med andre ord at du i beste fall kan surfe i overkant av 9,5 timer i løpet av året med TV2 Access 2 eller Telenor Links 815-nummer for det beløpet det billigste abonnementet koster deg. (Kobler du deg til nettet flere ganger blir det dyrere på grunn av prisen på 45 øre per gang.) Bruker du 815-nummer for å komme deg på nett bør du altså ikke være en av "slavene". Tilbudet egner seg bare til svært sporadisk surfing, eller som en overgangsløsning for deg som venter på enda bedre abonnementstilbud.