På nett med julen

Ønsker du en stressfri julehandel, er sofaen det beste stedet for deg.

Gjør julehandelen unna i ro og mak fra sofaen. Foto: Per Ervland
Vis mer


Dropp julestresset

Er du en av dem som blir svett bare ved tanken på butikker i desember? Nordmenn på juleshopping, med ufleksibelt bevegelsesmønster, akkompagnert av diskoversjonen av White Christmas er ikke akkurat ønskedrømmen.

Hvorfor ikke gjøre unna all juleshoppingen fra en myk sofakrok? Med tekoppen innenfor en armlengdes avstand, valgfri musikk - uten varme vinterfrakker, våte sko og andres spisse albuer.

Vi har gjort jobben lettere for deg!

Lenkene til høyre tar deg til mer enn hundre ulike norske nettbutikker, delt inn etter bransje. Les også DinSides tips til trygg netthandel.

Bytterett, angrefrister og reklamasjon

Kjøper du noe veldig spesielt, eller er du litt usikker på om presangen vil passe, er det greit å sjekke hvilken policy nettbutikken har på bytterett.

Du må heller ikke glemme at du har lovfestet 2 ukers angrefrist på alle kjøp du gjør på nett. Dette har du ikke om du handler i vanlig butikk. Nettbutikken har også plikt til å sende ved et skjema fra Barne- og familiedepartementet som opplyser om dette. Har de glemt å legge denne lappen ved pakken, blir denne angreretten utvidet til tre måneder. Utgifter til retur er det du (eller gavens mottaker) som må dekke.

Er det feil ved varen, gjelder selvsagt vanlige regler for reklamasjon.

Netthandel fra utlandet

Netthandel begrenser seg heller ikke til norske butikker. Handler du fra utlandet, kan det bli billigere - for ikke å snakke om at utvalget er mye større.

Det gjelder imidlertid å sette seg godt inn i reglene for toll og moms. Visste du for eksempel at bøker ikke er momsbelagt, men om du får en pakke med bøker for 4.000 kroner og én eneste DVD, vil du bli pålagt å betale moms for pakkens totalsum?

Les vår guide: Netthandel fra utlandet for dummies.

Triks: Spar julemoms på EU-varer

Det er stort sett trygt å handle på nett, om du tar nødvendige forholdsregler. Litt skepsis er bare sunt. Virker noe for godt til å være sant, er det gjerne det. Foto: istockphoto.com/Grafissimo Vis mer


Du kan slippe unna moms og toll på varer kjøpt i EU ved å få dem sendt poste restante til Sverige og plukke dem opp. Merk! Dette smutthullet er kun lovlig om du tar med deg varer tilbake til Norge for under 3.000 kroner til sammen per person (om du er på dagstur), eller for opp til 6.000 kroner per person (om du er i Sverige mer enn 24 timer).

Posten skal frem til jul!

Handler du på nett, er det greit å være ute i god tid, ettersom trykket er ekstra stort på postvesenet i desember. Det sendes rundt 18 millioner julekort og brev i desember, i tillegg til ordinær post.

Netthandelen toppes også i før jul, og posten forventer totalt 6 millioner pakker i løpet av november og desember.

- En stor del av dette er netthandel, sier Eva Bratholm, pressesjef i Posten til DinSide.

Hun forteller at netthandelen har økt jevnt. Av de som bruker internett ukentlig, kjøpte 32 prosent julegaver på nett i fjor, og det er ventet at enda flere vil kjøpe julegavene på nett i år.

Dobbel pakkefrist

- Posten kommer fram til jul om du sender innen fristen, sier pressesjef Eva Bratholm.
Foto: Posten.no/Dagbladet Vis mer


For at en pakke garantert skal komme frem til jul, til en norsk adresse, må den postes innen 21. desember. Du bør imidlertid være ute langt tidligere om du skal handle på nett. De fleste nettbutikkene venter økt trykk frem mot jul, og du bør påregne lenger ekspedisjonstid enn ellers i året, samt lenger leveringstid.

Skal du sende pakken videre, må du regne med forsinkelser i alle ledd, og helst kaste deg over PCen nå.

Alle fristene for å sende julepresanger og kort finner du på Postens nettsider.

- Er det noe spesielt man bør tenke på når man sender pakker i posten? Har du noen juletips til DinSides lesere?

- Jeg vil anbefale alle å bruke smartpost, postens nye bokser og konvolutter der man ikke trenger å tenke på hvor mye det veier, det er bare å sende av gårde, sier Bratholm.


Smartpost erstatter Norgespakken, og prisene varierer fra 445 kroner for fem små pakker (32 x 23,5 x 4,5 cm) til 745 kroner for de aller største pakkene. Smartpost boblekonvolutter koster fra 245 (C5 konvolutt) til 325 kroner (C4).

Usikker på hvor du skal begynne? La lenkene til høyre ta deg til 150 norske nettbutikker.