Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

På gli med fjellvettreglene?

Uflaks, sa Severin Suveren. Har du pugget fjellvettreglene før påskeferien?

Solskinn, lange skiturer, sjokoladepauser og sekken fylt med appelsiner og sjokolade. Endelig er påsken her! Men husk også på å ta med deg fjellvettreglene når du skal ut på tur:

• Legg ikke ut på langtur uten å ha trent.
Skal du ut på langtur i påsken bør du ha trent deg opp på forhånd. Forbered deg på fjellturen ved å trene med en sekk på ryggen, helst utenfor løypa - og fullfør treningsturen selv om været og føret er elendig. Tilpass fjellturen etter din fysiske og psykiske form, din erfaring og utstyret ditt.

Tren for din kroppstype:

• Meld fra hvor du går.
La venner, bekjente, turisthytta eller hotellet vite hvor du skal på tur. Mange overnattingssteder har egne kasser hvor du kan legge igjen en lapp der du skriver hvor du går. Dette er svært nyttig for redningsmannskap dersom du skulle være uheldig. Men det aller viktigste er selvfølgelig å planlegge turen slik at du ikke har behov for å bli reddet av andre!

• Vis respekt for været og værmeldingen.
Uansett hva meteorologene sier bør du være forberedt på all slags vær. Værmeldingen gir ikke detaljert informasjon om lokale værvariasjoner. Følg godt med på værutviklingen og husk at selv en frisk bris kombinert med sludd og kulde kan gi forfrysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer.
Ser du det dårlige været komme mot deg, eller kjenner du at du bli kaldere, bør du kle på deg mer med en gang. Vend deg med ryggen mot vinden. Hjelp også følget ditt med å få på mer klær. Husk å gjøre alt dette i tide. Du vet hvor vanskelig det er å gjøre ting med frosne fingre! Det kan lønne seg å ha med en vindsekk.

• Lytt til erfarne fjellfolk.
Erfarne fjellfolk kan ofte gi deg informasjon om hvilken rute du bør velge, om vind- og snøforhold og om skredutsatte områder. Lytt til alle slike råd!

• Bruk kart og kompass.
Ha alltid med kart og kompass, og lær deg å bruke det. Studer kartet og tegn ruten du skal gå, før du legger ut på tur. Følg godt med på kartet under hele turen, selv om været er bra og sikten er god. Du skal til enhver tid vite hvor du befinner deg, for hvis været plutselig blir dårlig, kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor du er. Husk at et løst kart lett blåser av gårde, så bruk en kartmappe festet rundt halsen og livet.

• Gå ikke alene.
Er du ute på tur alene, er det ingen som kan gi deg øyeblikkelig hjelp eller varsle redningsmannskaper dersom du skader deg. Dessuten er det mye hyggeligere å gå flere sammen på tur!

• Vend i tide.
Du har hørt den før: Det er ingen skam å snu. Er du usikker på om du vil nå målet på grunn av dårlig vær og føre, er det bare å snu og gå tilbake. Trosser du været, kan du sette andres liv i fare. Hvis du bestemmer deg for å endre rute, bør du gi beskjed til hytta som venter på deg.

• Spar på kreftene og grav deg ned i tide.
I sterk vind kan du slite deg ut. Vent ikke med å grave deg ned i snøen til du er helt utmattet. Du overlever garantert noen timer i en snøhule! Husk dessuten å innstille farten etter den svakeste av dere. Går dere på rekke og rad bør den som går først snu seg innimellom og forsikre seg om at alle er med.

Husk å spise og drikke ofte, og på lengre turer bør du ha med en spade.

Les også: Riktig mat til trening

Og for deg som vil brenne kalorier er det bare å finne frem langrennsskiene: Da brenner du fett i en fei!

God tur og god påske!